Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 05-05-2024
Головна » 2023 » Серпень » 26 » Завдяки грушам вчені врятували екосистему моря
22:08
Завдяки грушам вчені врятували екосистему моря


Нідерландські екологи з радістю оголошують про успішний експеримент щодо відновлення екосистеми Ватового моря, яка постраждала від людської діяльності. Використовуючи зрубані дерева, вони створили штучні рифи, які виявилися дуже ефективними.

У минулому, хмиз і дерев’яні уламки потрапляли в море разом з річковими стоками. Проте з початком освоєння прибережних районів людиною цей приплив зупинився. Дослідження показали, що дерев’яні стовбури завжди служили як житло та джерело поживних речовин для морських видів, починаючи з Юрського періоду.

В рамках експерименту вчені виготовили 32 штучні рифи з грушових дерев і встановили їх на дні біля острова Тексель. Вже через чотири місяці спостереження показали, що різні види безхребетних сидячих, такі як молюски, поліпи і водорості, успішно колонізували рифи. А ці види, у свою чергу, залучили креветок та крабів.

Результати вражають — чисельність морських жителів у цій місцевості подвоїлася, а різноманітність видів збільшилася на 60%. Експерти зазначають, що подібні заходи щодо відновлення екосистем можуть бути успішно вжиті і в інших частинах Північного моря. Це відкриття може стати справжнім проривом у збереженні морських ресурсів.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 89 | Дата публікації: 26-08-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]