Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 05-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 24 » Загрозою для людей є мікроби з теплих океанів
00:22
Загрозою для людей є мікроби з теплих океанів


Глобальне потепління загрожує не лише затопленням островам та острівним державам. У водах Світового океану дотепер мирно спали тисячі не надто доброзичливих мікроорганізмів. І з потеплінням вони стали заявляти свої права на активне життя. Згідно з дослідженнями вчених, зміна клімату та потепління океанів викликають появу смертоносної мікрофлори. Так звані “м’ясоїдні мікроби”, зокрема, можуть загрожувати життю людини.

Потепління води викликає зростання кількості інфекцій, спричинених рідкісними м’ясоїдними бактеріями Vibrio vulnificus. Вони переміщуються вздовж східного узбережжя США. На Vibrio vulnificus люди можуть захворіти, коли вони їдять сирі або недоварені морепродукти, особливо устриці.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC) США, Vibrio vulnificus може викликати небезпечні для життя ранові інфекції. Багатьом людям з інфекцією Vibrio vulnificus потрібна інтенсивна терапія або ампутація кінцівок. І приблизно кожна п’ята людина з цією інфекцією помирає, іноді протягом дня чи двох після інфікування.

Деякі інфекції Vibrio vulnificus спричиняють некротизуючий фасциїт. Це важка інфекція, при якій відмирає плоть навколо відкритої рани.

Відповідно до статті, опублікованої в журналі Scientific Reports, у період з 1988 по 2016 рік у США було зареєстровано понад 1100 ранових інфекцій зі 159 смертельними наслідками. Це ілюструє значний, але недооцінений вплив цього патогену.

Автори додають, що щороку випадки з’являються північніше. Колись цю бактерію рідко можна було знайти на північ від Джорджії на Атлантичному узбережжі США. Тепер її можна знайти на півночі аж до Філадельфії.

Використовуючи моделювання даних, команда прогнозує, що між 2041 і 2060 роками V. vulnificus пошириться на Нью-Джерсі та Нью-Йорк, що у поєднанні з більш чисельним населенням у літні місяці може призвести до подвоєння числа випадків захворювання щороку.

Дослідники кажуть, що система охорони здоров’я може розробити прилад чи додаток оповіщення. Гаджет буде у режимі реального часу видавати попередження про рівні вібріона та підвищувати обізнаність серед груп високого ризику.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 34 | Дата публікації: 24-04-2024 | Додав: admin | Теги: людина, океан, мікроб, загроза | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]