Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 05-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 25 » Випадково виявив понад 1000 невідомих об'єктів у Сонячній системі телескоп Габбл
14:04
Випадково виявив понад 1000 невідомих об'єктів у Сонячній системі телескоп Габбл


Астрономи перевірили архіви даних космічного телескопа і зробили несподіване відкриття.

34-річний телескоп Габбл продовжує підносити сюрпризи для астрономів. Вивчення архівних даних за 19 років спостережень за космосом дозволили астрономам виявити понад тисячу раніше невідомих астероїдів у Сонячній системі. Результати дослідження були опубліковані в журналі Astronomy & Astrophysicals, пише ScienceAlert.

Відомо, що астероїди є камінням, яке утворилося на зорі існування Сонячної системи приблизно 4,5 млрд років тому. По суті це уламки матеріалу, з якого сформувалася планети та їхні супутники. Ці об'єкти бувають різних форм і розмірів і здебільшого сконцентровані в головному поясі астероїдів між Марсом і Юпітером.

Але спостерігати за астероїдами дуже складно, адже вони дуже тьмяні і постійно рухаються по орбіті навколо Сонця. Але телескоп Габбл може сфотографувати астероїди під час спостереження за космосом, коли вони переміщаються Сонячною системою. Річ у тім, що сліди руху астероїдів можна помітити на знімках, наприклад, галактик, таких як UGC 12158.

Знаючи положення телескопа Габбла, коли він робив знімки астероїдів, і вимірюючи кривизну смуг, які вони залишають на зображеннях, можна визначити відстані до астероїдів і оцінити форму їхніх орбіт. Це допомагає астрономам перевіряти теорії формування та еволюції головного пояса астероїдів.

Згідно з однією широко поширеною теорією, маленькі астероїди являють собою фрагменти більших астероїдів, які стикалися і подрібнювали один одного протягом мільярдів років. Інша теорія стверджує, що маленькі астероїди сформувалися такими, якими вони є зараз, мільярди років тому і відтоді мало змінилися.

Але астрономи не можуть запропонувати правдоподібного механізму, який пояснює чому менші астероїди не накопичували б більше пилу з навколозоряного диска, що оточував Сонце мільярди років тому, з якого сформувалися планети. Крім того, астрономам уже давно відомо, що зіткнення залишили б певний слід, який можна було б використати для перевірки теперішнього населення головного поясу астероїдів.

Автори дослідження перевірили архівні дані телескопа Хаббл за останні 19 років його роботи, які включали 37 тисяч зображень космосу. За допомогою ШІ вчені провели класифікацію невідомих об'єктів і виявили 1701 слід, залишений астероїдами на знімках. З них 1031 астероїд раніше не був відомий вченим і приблизно 400 астероїдів мають розмір менше 1 км.

Вчені вважають, що подібний метод пошуку невідомих астероїдів можна застосувати до архівних даних інших космічних телескопів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 48 | Дата публікації: 25-04-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]