Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 19-03-2024
Головна » 2012 » Червень » 11 » Виявлено нові стовбурові клітини, які спричиняють атеросклероз
17:21
Виявлено нові стовбурові клітини, які спричиняють атеросклероз



Американські науковці виявили новий тип стовбурових клітин, які викликають ураження судин, що призводить до інфарктів і інсультів, повідомляє Medical News Today. Слід зазначити, що боротися з подібною недугою також допомагає активний відпочинок

Дослідження провела група фахівців під керівництвом Суна Лі (Song Li) з Каліфорнійського університету в Берклі. Звіт про їхню роботу опубліковано в журналі Nature Communications.

Лі і його колеги провели серію експериментів на лабораторних мишах, передає МедНовости. В артеріях тварин науковці виявили стовбурові клітини, які перебували в неактивному стані. Ці клітини дослідники назвали мультипотентними стовбуровими клітинами судин (англ. multipotent vascular stem cells).

Дослідницька група з'ясувала, що мультипотентні клітини розвиваються в гладком'язові, функція яких при цьому порушена. В результаті скупчення великої кількості таких клітин оболонка судин стає жорсткою і крихкою, що сприяє утворенню склеротичних бляшок і звуженню просвіту.

За словами Лі, мультипотентні стовбурові клітини судин можуть залишатися неактивними протягом десятиліть. Ученим ще не вдалося з'ясувати, які механізми запускають диференціювання цих клітин і утворення з них гладком'язової тканини.

Робота фахівців Каліфорнійського університету пропонує абсолютно нову модель розвитку порушень кровотоку. Раніше вважалося, що гладком'язові клітини судин старіють і з часом заміщуються рубцевою тканиною, що і призводить до розвитку атеросклерозу.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 2668 | Дата публікації: 11-06-2012 | Додав: admin | Теги: стовбурові клітини, Атеросклероз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]