Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Червень » 26 » Виявлені дивні об’єкти у центрі нашої галактики – вчені назвали їх об’єктами G
12:35
Виявлені дивні об’єкти у центрі нашої галактики – вчені назвали їх об’єктами G


Три роки тому в центрі нашої галактики астрономи виявили чотири незвичайні об’єкти, які виглядали як гігантські хмари газу та пилу, але поводилися як зірки. Перші два об’єкти з такими ж властивостями були відкриті там близько 20 років тому. Разом їх почали називати “об’єктами G”. Багаторічний збір даних дозволив зробити обґрунтоване припущення про природу загадкових утворень.

У журналі Nature вийшла стаття, в якій астрономи пояснили ймовірну природу об’єктів G. Перші з них були відкриті на початку нульових років і отримали назви G1 і G2. Об’єкти G3, G4, G5 та G6 були виявлені у 2020 році. Всі вони «мешкають» у центрі нашої галактики Чумацький Шлях та обертаються навколо надмасивної зірки Стрілець А* (Sgr A*). Втім, орбіти перших двох об’єктів сильно відрізняються від орбіт чотирьох інших — вони ближче до кругових, тоді як інші об’єкти рухаються сильно витягнутими орбітами з періодом до 1600 років, а мінімальний орбітальний період об’єктів G при цьому становить 170 років.

За перші роки спостережень склалося враження, що об’єкти G – це гігантські хмари з пилу та газу до 100 а. у поперечнику. Однак максимальне зближення об’єкта G2 з чорною дірою в 2014 і подальший відхід від неї показали, що «хмара» повелася як компактний об’єкт. Якби це був молекулярний газ (водень), чорна діра повністю поглинула б його з відповідним викидом енергії після акреції. Але цього не сталося. При зближенні з чорною дірою об’єкт став витягнутої форми, а після віддалення знову набув попереднього вигляду.

За сумою отриманих даних астрономи припустили, що об’єкт G2 може бути продуктом злиття двох потужних зірок у раніше подвійній системі. Подвійні зірки могли врізатись одна в одну в процесі еволюції системи, а також під впливом гравітації надмасивної чорної діри. Власне виявлення шести об’єктів зі схожою поведінкою на околицях Стрільця А* ніби натякає про велику ймовірність подібного розвитку подій. Зіткнення двох масивних зірок теоретично здатне створити одне ядро ​​- зірку – оточене колосальним міхуром з газу та пилу.

У центрі галактики зазвичай масивне зоряне населення та подвійних зоряних систем там теж досить багато, щоб подібні зіткнення траплялися досить часто і, особливо, у присутності надмасивної чорної діри, гравітація якої провокувала б такі події. Тому не дивно, що астрономи виявили «дерева в лісі при спостереженні за лісом», щоправда, таких «дерев» вони раніше не бачили, а може, просто не помічали через незнання.

Можливо багато зірок, що спостерігаються, народилися не в процесі звичайної еволюції від зародка прото-зірки, а виникли в процесі загибелі подвійних зоряних систем після злиття зоряних пар. Перші шість виявлених об’єктів G можуть стати поштовхом до змін у теорії еволюції зірок і це важливо, оскільки всі наші базові знання про Всесвіт будуються на математичних моделях і якщо вони в чомусь невірні, то це позначиться в галузі фундаментальної фізики і, так чи інакше, торкнеться багатьох галузей науки і техніки.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 104 | Дата публікації: 26-06-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]