Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Вересень » 29 » Вчені: Залишився непідкореним південний полюс Місяця
00:32
Вчені: Залишився непідкореним південний полюс Місяця


Мало не применшуючи досягнення індійської місячної програми, один із наукових керівників китайської місячної програми заявив, що технічно індійська місія не може вважатися підкоренням південного полюса і навіть приполярної області Місяця. По-справжньому підкорити південний полюс нашої супутниці планує Китай, який відправить туди посадковий модуль та місяцехід у 2026 році.

Посадковий модуль індійської місії «Чандраян-3» опустився на широті приблизно 69° південної широти. На цій же широті, додамо, мала здійснити посадку російська автоматична станція «Луна-25». Місце посадки знаходиться на відстані приблизно 600 км від південного полюса Місяця. Учора в інтерв’ю виданню Science Times член Китайської академії наук та керівник китайської місячної програми Оуян Цзиюань (Ouyang Ziyuan) заявив, що "місце посадки "Чандраян-3" знаходилося не на південному полюсі Місяця, не в полярній області південного полюса Місяця і не поблизу антарктичної області Місяця".

Згідно з визначенням NASA, південна полярна область нашого супутника тягнеться від 80° до 90° градусів південної широти. Китайські вчені вважають полярну область на Місяці ще менше, оскільки нахил осі обертання Місяця всього 1,5° і його полярна область дуже мала — від 90° і до 88° південної широти. Втім, індійський місяцехід не потрапив у полярну область навіть за мірками NASA. Першим туди може опуститися китайський місяцехід місії «Чан’є-7», запланованої на 2026 рік.

Як підтвердження своїх слів китайський фахівець наводить цитати індійських розробників місії «Чандраян-3», які опублікували наукові статті про свою роботу на початку серпня та у середині вересня. У всіх випадках індійські фахівці говорять про місце посадки місяцехода як про високі широти та жодного разу не згадали південний полюс чи приполярні області.

У той самий час в Індії не можна відібрати її досягнення — спуск апарату найвищої широти Місяця, куди добиралося людство. І нехай технічно це не полюс і навіть не полярна область, людство зробило новий крок уперед і згодом сягне мети.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 90 | Дата публікації: 29-09-2023 | Додав: admin | Теги: південний полюс Місяця | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]