Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Грудень » 16 » В Україні налагодили виробництво БпЛА Cobra з дальністю польоту 300 км - рішення для перемоги
13:58
В Україні налагодили виробництво БпЛА Cobra з дальністю польоту 300 км - рішення для перемоги


Вітчизняні ударні БпЛА літакового типу Cobra, які розробили інженери із Кривого Рогу, почали в Україні  виготовляти серійно: дальність їхнього польоту становить до 300 км.

Про це пише ЗМІ, посилаючись на Телеграм BuildingTech.

У чому проблема?

Українсько-російську війну можна сміливо назвати війною технологій.

Ще у березні 2023 року міністр цифрової трансформації Михайла Федоров повідомив, що українська армія активно трансформується та отримує унікальний досвід у найбільш технологічній війні в історії.

Український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

Однак масового виробництва країна ще не досягла, тому волонтери, благодійники та країни-партнери активно допомагають у закупівлі БпЛА. Проте на закупівлі за кордоном потрібні шалені кошти.

Нарощування виробництва саме вітчизняних ударних і розвідувальних БПЛА є життєвою необхідністю для України, бо це в рази дешевше, і країна не буде залежною від інших виробників.

    "Це життєва необхідність (нарощувати виробництво дронів – ред.), це те, що нам зараз потрібно якомога більше – сотнями, тисячами у відповідь на те, що роблять вороги. Ви бачите, що вони нарощують саме цей тип боєприпасів. Навіть вигадувати нічого не потрібно, потрібно теж це робити", наголошував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Яке рішення?

Вітчизняні ударні БпЛА літакового типу Cobra, які розробили інженери із Кривого Рогу, почали в Україні  виготовляти серійно.

Розробники створили технологію, що значно спростила та здешевила виробництво дронів.

Як це працює?

Як розповідають, цього вдалося досягти завдяки тому, що БпЛА має металевий корпус, виготовлений із клепанної сталі.

У статті розповідають, що корпус Cobra створений за тією ж технологією, що і корпус літака. Це дозволило збільшити швидкість БПЛА та знизити вартість його виготовлення.

    "Незважаючи на те, що для виробництва безпілотників зазвичай використовують легші матеріали, такі як дерево, пінопласт або композити, інженери змогли досягти значної переваги завдяки використанню клепанної сталі", – пишуть фахівці.

За словами керівник проєкту Віталія Бризгалова, близько 6 місяців інженери проєктували модель безпілотника, тестували окремі елементи, кілька разів кидали та знову поверталися до проєкту.

У результаті вони створили робочу технологію, яка дозволяє створити металевий дрон усього за 3 години. Водночас за кілька днів конструкцію безпілотника можна повністю змінити, надавши йому інших розмірів, форми або схеми.

    "Дрон який складається за 3 години. Без клею, смоли, застигання годинами, і годинами доведення до робочого стану поверхонь. Без пилу, скла, скловолокна і карбону. Вирізав, зігнув, зклепав. Вирізав, штампанув – готово. Тобто 3 години на збирання: з розмотування рулону до готового літачка", – розповідає винахідник.

Як зазначають, вартість виробництва такого безпілотника знижує і той факт, що електроніка, двигун та пропелер для нього створюють в Україні.

Це також знижує ризики, пов'язані з логістикою. Інженери вже використовують:

    вітчизняні двигуни,
    інжектори та сервоприводи.

Також планують найближчим часом отримати обладнання для зв'язку та навігації, а також датчики.

Основна функція БПЛА Cobra – ураження цілей противника. Для цього він оснащений потужним двигуном і може нести близько 15 кг вибухівки на відстань понад 300 км.

Швидкість дрону досягає 150 км/год. Також він може працювати в автономному режимі – самостійно визначати маршрут та ціль.

Керівник проєкту, інженер-конструктор Віталій Бризгалов раніше розповів, що дрон Cobra нагадує іранські БПЛА Shahed, але набагато дешевший та простіший у виробництві. Його собівартість близько 2 тисяч доларів.

    "Це класична технологія, за якою будувалися літаки багато десятків років. Сталеві поверхні, які заклепками прикріплені до цих поверхонь. За цією технологією можна виробляти тисячі літаків на місяць, а за класичною технологією для дронів можна зробити 2 тис. на місяць і більше", – пояснив він.

За його словами, Cobra має досить значні габарити, що робить його більш помітним для РЛС. Цією особливістю дрон був наділений цілеспрямовано. БПЛА провокуватиме противника на використання зенітних ракет, запаси яких обмежені.

Нагадаємо, раніше голова СБУ повідомив, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, зі слів міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 83 | Дата публікації: 16-12-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]