Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Грудень » 4 » Найбільший у світі термоядерний реактор у Японії розпочав роботу
18:01
Найбільший у світі термоядерний реактор у Японії розпочав роботу


У Японії запустили найбільший у світі експериментальний термоядерний реактор JT-60SA. На ньому науковці вивчатимуть можливості термоядерного синтезу — технології видобутку енергії у злиттях атомних ядер. Дослідження на JT-60SA допоможуть добудувати Міжнародний експериментальний термоядерний реактор ITER, який має продемонструвати комерційну вигоду від видобутку енергії у термоядерному синтезі. Про це розповіло Science Alert.

У чому особливість JT-60SA?

Сьогодні по світу існує декілька проєктів, які націлені на створення реакторів, що видобуватимуть енергію у злиттях атомних ядер — реакціях термоядерного синтезу. Ця технологія могла б стати безпечнішою і кращою для довкілля альтернативою традиційній ядерній енергетиці, де використовують реакції термоядерного розпаду. Запущений у Японії реактор JT-60SA (Japan Tokamak-60 Super Advanced) наразі є найбільшою у світі дослідницькою установкою для термоядерного синтезу. Реактор висотою у 15,5 метра утримує 135 кубічних метрів плазми температурою у 200 мільйонів градусів Цельсія, яка необхідна для запуску реакцій злиття ядер. Поки JT-60SA планується використовувати лише у дослідницьких цілях — для випробування технологій, що використовуватимуться на Міжнародному термоядерному реакторі ITER у Франції.

    Наразі жоден з реакторів термоядерного синтезу не дав енергії більше, ніж використовується для роботи цих установок. Однак, установка лазерного термоядерного синтезу NIF двічі змогла принести енергії від синтезу більше, ніж витратили енергії лазерів на запуск реакції.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 63 | Дата публікації: 04-12-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]