Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2018 » Липень » 19 » Стали свідками того, як зірка “з’їдає” планету американські астрономи
23:58
Стали свідками того, як зірка “з’їдає” планету американські астрономи


 

 

Американські астрономи стали свідками того, як зірка “з’їдає” планету

Фізики-астрономи із Массачусетського університету стали першими хто побачив, як молода зірка поглинає цілу планету, інформує NASA.

Торік узимку науковці помітили зниження світності зірки RW Aur A. Вони направили на неї об’єктив рентгенівського телескопа “Чандра” і спостерігали протягом 14 годин.

Аналіз випромінювання зірки показав, що вона набагато гарячіша, ніж передбачалося. До того ж щільність оточуючого диска зірки досить велика, а в його складовій виявилося дуже багато заліза. Майже стільки ж, скільки є на Місяці.

Завдяки цим даним науковці припустили, що останнє затемнення зірки трапилось через її зіткнення з планетою-немовлям. У ядрі якої була велика кількість заліза.

“Якщо наша інтерпретація даних правильна, це буде першим випадком, коли ми безпосередньо спостерігаємо за молодою зіркою, що пожирає планету або планети”, – каже астрофізик Ганс Моріц Гюнтер.

Однак, аби точно дізнатися звідки у зірки стільки заліза, потрібно спостерігати за нею ще хоча б рік.

Якщо металу буде як і раніше багато, астрономи зможуть з упевненістю сказати, що його джерело досить велике – як планета, що повільно поглинається зіркою. Якщо ж ліній заліза в спектрі зірки стане менше, значить, джерело металу було невеликим.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 768 | Дата публікації: 19-07-2018 | Додав: adminA | Теги: зірка “з’їдає” планету, американські астрономи, Свідки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]