Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Вересень » 19 » Що відбувається з клітинами після 70 років: стало відомо
00:25
Що відбувається з клітинами після 70 років: стало відомо


Нове дослідження показало, що генетичні аномалії, які поступово розвиваються протягом життя, викликають суттєві зміни в способі генерації крові після 70 років. Такого висновку дійшли співробітники Кембридзького інституту стовбурових клітин Wellcome-MRC (Великобританія).

Соматичні мутації, або зміни в генетичному коді, відбуваються у всіх клітинах людини протягом усього життя. Старіння, припускають вчені, спричинене накопиченням численних типів ушкоджень клітин. Накопичення соматичних мутацій змушує клітини поступово втрачати функціональний резерв. Однак поки що невідомо, як таке повільне молекулярне пошкодження може призвести до швидкого зниження продуктивності органів віком близько 70 років.

Дослідники вивчили виробництво клітин крові з кісткового мозку у 10 осіб у віці між новонародженими та літніми людьми, щоб краще зрозуміти, як старіє організм.

3579 стовбурових клітин крові були секвеновані по всьому геному, що дозволило фахівцям визначити кожну соматичну мутацію, що присутня в кожній клітині. Використовуючи цю інформацію, команда змогла створити генеалогічне дерево стовбурових клітин крові кожної людини. Дослідники виявили, що після 70 років ці "генеалогічні дерева" зазнали значних змін.

У дорослих віком до 65 років від 20 000 до 200 000 стовбурових клітин зробили майже рівний внесок у створення клітин крові. Навпаки, виробництво крові було надзвичайно нерегулярним у людей віком понад 70 років.

— Різноманітність стовбурових клітин крові зменшується в пізнішому віці через позитивний відбір клонів, що швидко ростуть, з мутаціями-драйверами, — зазначила провідний дослідник, доктор Емілі Мітчелл.

Експерти наголошують, що такі фактори, як хронічне запалення, паління, інфекція та хімієтерапія, викликають раннє зростання клонів з канцерогенними мутаціями. Крім цього, вони сприяють зниженню різноманітності стовбурових клітин крові, пов’язаного зі старінням.

Вчені прагнуть зрозуміти, як ці мутації впливають на функцію крові у людей похилого віку, тільки тоді вони зможуть зрозуміти, як мінімізувати ризик захворювання та сприяти здоровому старінню.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 89 | Дата публікації: 19-09-2023 | Додав: admin | Теги: старість, клітини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]