Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 2 » Рослини на Марсі: як прискорити вдвічі зростання
00:05
Рослини на Марсі: як прискорити вдвічі зростання


марс земля Рослини, вирощені на ґрунтах марсіанського типу, показують швидке зростання при щепленні симбіотичними азотфіксуючими бактеріями. До такого висновку прийшли агрономи з Університету штату Колорадо (США), результатами дослідження вони поділилися в журналі PLOS ONE.

Фахівці вивчали зв’язок між урожаєм на ґрунтах марсіанського типу і бактеріями, бо при колонізації Червоної планети буде зручніше вирощувати частину продовольства на космічній базі. Однак в ґрунті Марса не вистачає деяких поживних речовин, зокрема азотовмісних молекул, які необхідні рослинам для росту.

Вчені вважають, що бактерії зможуть перетворити марсіанський реголіт в родючий ґрунт, оскільки вони здатні зв’язати азот з атмосфери і зробити так, щоб коріння рослин змогли його поглинути. Деякі мікроби навіть оселяються на коренях рослин спеціально для цього, утворюючи з ними симбіотичні відносини.

В ході експерименту агрономи відтворили марсіанський реголіт і спробували виростити на ньому буркун («медову конюшину»). В один з горщиків вчені підсадили бульбочкові бактерії люцерни на коренях. Так, буркун з бактеріями виріс набагато швидше, а його коренева система розвинулася на 75% сильніше.

Відзначається, що в ґрунті при цьому рівень амонію не виріс. Це говорить про те, що мікроорганізми стимулювали зростання буркуну, але не виробляли надмірну кількість сполук азоту, який могли б поглинати сусідні рослини. Тому саме симбіоз рослин з бактеріями можна використовувати для вирощування врожаю на Марсі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 340 | Дата публікації: 02-10-2021 | Додав: admin | Теги: прискореня, марс, зростання, Рослина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]