Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2024 » Січень » 13 » Рідкісний скарб VI-III століть до нашої ери знайшли археологи у Греції
10:14
Рідкісний скарб VI-III століть до нашої ери знайшли археологи у Греції


Археологи розкопали частину акведука Адріана, одного з найбільших гідротехнічних споруд II століття нашої ери, і скарб під час археологічних розкопок у Тенеї, давньогрецькому місті поблизу Коринфа.

Управління доісторичних і класичних старожитностей Міністерства культури повідомило, що відкриття було зроблено під час розкопок у Хіліомоді в Коринфії, південна Греція, у жовтні 2023 року, під час яких, серед інших важливих знахідок, також було знайдено скарб із 29 рідкісних срібних давньогрецьких монет з кінця 6 століття до н.е. до 330-х років до н.е.

Кілька з них є одними з найрідкісніших і найстаріших монет Стародавньої Греції, повідомляє arkeonews.net.

Серед них три статери Еліди, викарбувані в Олімпії під час різних Олімпійських ігор, статери Егіни з сухопутною черепахою замість морської черепахи, статери Стімфала, Аргоса та Опунції Локрон, а також статери Фів V століття до нашої ери із зображенням Геракла, який душить двох змій своїми руками.

Наявність цього скарбу пов’язана з виявленням ритуальних артефактів (фігурок жінок і тварин, мініатюрних посудин та ін.) минулого та цього року, що надає розкритим місцям виразного ритуального характеру.

Розкопки на місці, яке знаходиться приблизно в 80 кілометрах на південний захід від Афін, надали археологам можливість виявити та вивчити ділянку акведуку Адріана, який доставляв воду до стародавнього міста Коринф зі Стімфала.

Відповідно до заяви, опублікованої Міністерством культури, розкопаний акведук біля римських лазень уздовж річки Каркана є одним із найбільших гідротехнічних споруд Греції 2-го століття нашої ери. Археологам вдалося розкопати близько 31 метра в напрямку північ-південь. Грунтуючись на попередніх дослідженнях, фахівці могли визначити, що структура має зовнішні вертикальні стіни висотою 3,2 метра. Це водопровід, побудований з напівкруглим склепінчастим дахом, поверхню якого було видно ще в давнину.

Віками Тенея існувала лише в міфах та історичних текстах. Згідно з легендою, він був побудований троянськими військовополоненими приблизно в 1100 році до нашої ери.

У той же час було знайдено та розкопано частину доісторичного поселення Тенеа, яке датується епохою ранньої бронзи (2600-2300 рр. до н. е.), що підтверджує заселення території до падіння Трої. Він був знайдений на околиці пагорба Agioi Asomatoi, на схід від акведука.

Крім того, було виявлено та розкопано багатий комплекс будівель від пізньої архаїки до елліністичного періоду, включаючи окремі культові споруди.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 90 | Дата публікації: 13-01-2024 | Додав: admin | Теги: греція скарб | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]