Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Липень » 2 » Про виявлення "частки Бога" - бозона Хіггса готові оголосити науковці
18:42
Про виявлення "частки Бога" - бозона Хіггса готові оголосити науковці



Науковці з Європейської організації з ядерних досліджень CERN готуються оголосити про відкриття бозона Хіггса - теоретично передбаченої елементарної частинки, виявлення якої дозволить науці розгадати загадку механізму утворення маси. Відкриття бозона Хіггса, який отримав в науці назву "частки Бога", має підтвердити пануючу в сучасній науці стандартну модель взаємодії між елементарними частинками, передає ІТАР-ТАСС.

Про підготовлювану сенсацію повідомили британські ЗМІ. Вони посилаються на свідчення вчених, що працюють в ЦЕРНі та інших провідних центрах світової фізики. За їхніми словами, про відкриття бозона Хіггса буде оголошено в середу під час наукового семінару в штаб-квартирі ЦЕРНу в Женеві. На семінар в ЦЕРН запрошений британський учений, почесний професор Единбурзького університету, 83-річний Пітер Хіггс, який в 1964 році передбачив існування цієї частки.

Відповідно до стандартної моделі, вона виникає під впливом поля Хіггса, яке надає матерії масу. Це поле неможливо вловити приладами, і єдиним доказом його існування має стати відкриття бозона Хіггса. Як вважають фізики, після Великого вибуху, що поклав початок Всесвіту 13,7 млрд років тому, сила, яка породжує бозон Хіггса, дала початок утворенню галактик, зірок і планет з початкового хаосу.

На думку вчених, виявлення цієї частки має стати найбільшим відкриттям в галузі знань про закони Всесвіту за останні десятиліття. Пошук бозона Хіггса був однією з головних цілей будівництва Великого адронного коллайдера - гігантського прискорювача елементарних частинок, на якому працюють вчені з ЦЕРНу. Коллайдер розташований під землею на кордоні Швейцарії та Франції.

Якщо бозон Хіггса не буде виявлений, це доведе обмеженість стандартної моделі. В результаті виникне необхідність пошуку альтернативної теорії походження маси відповідно до так званої нової фізики.

На Великому адронному колайдері пошуками бозона Хіггса незалежно один від одного займаються дві групи вчених - "Атлас" і Сі-ем-ес. Під час своїх досліджень вчені виявили близько 300 частинок, що нагадують бозон Хіггса. Проте накопичених даних до цього часу не вистачало, щоб оголосити про те, що "частка Бога" знайдена.

Для того, щоб бути впевненими у відкритті, вченим необхідно домогтися ступеня його ймовірності, яка визначається в науковому побуті як "сигма п'ять". Вона означає, що ймовірність того, що знайдена частка є бозоном Хіггса, становить 99,99995 відсотки.

Професор Джон Елліс, провідний науковий співробітник ЦЕРНу, заявив в інтерв'ю британським журналістам, що необхідна ступінь ймовірності буде досягнута науковим групами до середовища. "Наскільки я знаю, експерименти груп" Атлас "і Сі-ем-ес продемонстрували ступінь ймовірності "сигма чотири" ( 99,9999 відсотки). Будучи об'єднані, результати роботи двох груп, можливо, дадуть результат вище "сигма п'ять". Проте робота не завершиться раніше середи ", - сказав професор Хілл.

Довідка

Бозон Хіггса — останній відсутній елемент сучасної теорії елементарних частинок, так званої Стандартної моделі. Ця гіпотетична частинка відповідає за масу всіх інших елементарних частинок. Проте теорія не дозволяє точно встановити масу бозона Хіггса. Раніше керівники експериментів на колайдері заявляли, що до кінця року вони зможуть з великою часткою впевненості сказати, що бозон Хіггса існує, або ж, навпаки, "закрити" його.

Великий адронний колайдер (ВАК), створений вченими з багатьох країн на майданчику Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) в передмісті Женеви - найбільший в історії прискорювач елементарних часток. Він призначений для отримання принципово нових даних про природу матерії і фундаментальні фізичні закони. Вартість його будівництва перевищила шість мільярдів євро.

Створення адронного колайдера почалося наприкінці 1990-х років, а у вересні 2008 року його урочисто запустили - фізики успішно провели жмутки протонів в обох напрямках, проте вже через тиждень на прискорювачі сталася велика аварія, пов'язана з виходом одного з магнітів з надпровідного стану. Ремонт колайдера і його модернізація, зокрема, встановлення системи QPS для захисту від повторення подібних аварій, тривали понад 14 місяців і потребували 40 мільйонів доларів.

Як очікується, в 2012 році колайдер працюватиме до листопада, а потім буде зупинений на 20 місяців для апгрейду до проектної сумарної енергії 14 тераелектронвольт.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2475 | Дата публікації: 02-07-2012 | Додав: admin | Теги: виявлення частки Бога, бозона Хіггса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]