Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 11 » Про потужний вибух в космосі цього року попередили вчені
00:38
Про потужний вибух в космосі цього року попередили вчені


Цього року людство очікує неймовірна космічна подія – потужний вибух на відстані 3 000 світлових років від Землі.

Астрономи отримають рідкісну можливість побачити, як подвійна зоряна система в сузір’ї T Corona Borealis осяє нічне небо. Вибух викликаний обміном між двома зірками, що надасть їм вигляду нової зірки.

Зазвичай полярне сяйво надто тьмяне, щоб його можна було побачити неозброєним оком, але цей ядерний вибух буде видно неозброєним оком протягом кількох днів і трохи більше тижня на піку яскравості в бінокль, перш ніж воно знову потьмяніє. За даними NASA, коли воно з’явиться на небі, воно буде виглядати так само яскраво, як Полярна зірка.

Востаннє вибух стався 78 років тому, у 1946 році, а після цього року до наступного буде ще 80 років.

Люди стали свідками цієї події лише втретє: ірландський ерудит Джон Бірмінгем вперше відкрив вибух ще в 1866 році.

Самнер Старрфілд, астроном з Університету штату Арізона, поспішає закінчити наукову статтю про прогнози щодо повторної наднової, коли вона знову з’явиться найближчим часом.

З 1960-х років він працює над дослідженням T Corona Borealis і розповів, що дуже схвильований майбутнім "спалахом" наднової.

"Це могло б статися вже сьогодні, але я сподіваюся, що цього не станеться2, – сказав Старрфілд.

За словами Старрфілда, у Чумацькому Шляху та навколишніх галактиках є лише близько 10 повторюваних наднових (вони повторюють свої вибухи через певний проміжок часу).

У той час як звичайні наднові вибухають можливо, кожні 100 000 років.

Повторні вибухи пов’язані з обміном між двома зірками – старим червоним гігантом і мертвим білим карликом.

Різниця в розмірах між ними демонструється тим, що білому карлику T Corona Borealis потрібно 227 днів, щоб обернутися навколо червоного гіганта.

Речовина викидається червоним гігантом і збирається біля поверхні білого карлика в результаті того, що дві зірки знаходяться в безпосередній близькості одна від одної.

Потім потрібно приблизно 80 років, щоб маса, майже еквівалентна масі Землі, накопичилася на білому карлику і нагрілася, щоб запустити термоядерну реакцію, що протікає з прискоренням.

Як наслідок – великий вибух протягом декількох секунд з підвищенням температури на 100-200 мільйонів градусів за Цельсієм, розповів Йоахім Крауттер, німецький астроном.

Космічний телескоп Джеймса Вебба зробить знімки цієї події.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 30 | Дата публікації: 11-04-2024 | Додав: admin | Теги: Вибух, космос | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]