Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Червень » 12 » Про початок фази Ель-Ніньо вчені заявили: що це означає
15:50
Про початок фази Ель-Ніньо вчені заявили: що це означає


Існує можливість встановлення нового температурного рекорду.

Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) заявило про те, що феномен Ель-Ніньо офіційно вступив у свої права. А це означає, що в районі Тихого океану може збільшитися кількість ураганів, у Північній та Південній Америці – злив і повеней, а по всьому світу стане вищою за температуру, повідомляє France24.

Ель-Ніньо та його протилежність Ла-Нінья – кліматичні феномени, які виникають кожні два-сім років у районі Тихого океану та впливають на глобальний клімат. В останні три роки домінував прохолодніший Ла-Нінья, але початок «панування» Ель-Ніньо означає, що температура в усьому світі стане вищою, а екстремальні погодні явища – почастішають.

Останній сильний Ель-Ніньо зафіксували у 2016 році, який став найспекотнішим в історії спостережень.

За прогнозами NOAA, існує 56% ймовірність того, що коли Ель-Ніньо досягне піку – зазвичай це відбувається під час зими у Північній півкулі – він буде сильним. Це означає, що температура поверхні води на сході Тихого океану буде мінімум на 1,5 градуса за Цельсієм вищою, ніж зазвичай.

«Занадто рано говорити, як розгортатиметься нинішня сюжетна лінія Ель-Ніньо, але якщо він звільнить всю свою міць у 2024 році, то цілком імовірно, що буде побито ще один рекорд глобальної температури», - заявив Річард Аллан з Університету Редінга.

Вчені також очікують на посилення екстремальних погодних явищ від повеней до посух. Як правило, на півдні Сполучених Штатів під час Ель-Ніньо спостерігається більш прохолодна та волога погода, у той час як у деяких частинах заходу США та Канади стає тепліше та сухіше. У Тихому океані посилюються шторми та циклони.

У деяких частинах Центральної та Південної Америки випадають зливи, хоча тропічні ліси Амазонки, як правило, страждають від посушливіших умов. А Австралія терпить екстремальну спеку, посуху та лісові пожежі.

Першими відчують вплив Ель-Ніньо країни, що розташовані на узбережжі Тихого океану. Але, за словами вчених, феномен торкнеться і «набагато віддаленіших регіонів».

Після оголошень про настання фази Ель-Ніньо, зроблених метеорологічними агентствами США та Японії, багато країн світу почали готуватися до можливих наслідків. Так, влада Перу виділила 1,06 мільярда доларів на боротьбу з наслідками Ель-Ніньо і змін клімату, тоді як Філіппіни, схильні до ризику циклонів, сформували спеціальну урядову групу для боротьби з прогнозованими наслідками.

Очікується, що для Європи вплив Ель-Ніньо буде менш помітним. Ймовірно, що в Іспанії, Португалії та Франції осінь буде більш вологою, а в Центральній та Східній Європі жовтень та листопад відзначаться теплішою, ніж зазвичай, погодою. Водночас, можливий вплив глобальних наслідків.

Згідно з дослідженням, опублікованим минулого місяця в журналі Science, Ель-Ніньо цього року може призвести до глобальних економічних втрат у розмірі трьох трильйонів доларів. Рівні ВВП, ймовірно, скоротяться, оскільки екстремальні погодні умови знищують сільськогосподарське виробництво, а також сприяють поширенню хвороб.

Спекотна та суха погода, яку принесе Ель-Ніньо, може поставити під загрозу виробництво продуктів харчування в Азії. Підвищення температури також може вплинути на виробництво пальмової олії та рису в Індонезії, Малайзії, які виробляють 80% пальмової олії у світі, та Таїланді.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 119 | Дата публікації: 12-06-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]