Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 17 » Про наближення кліматичної катастрофи попередили в ООН
00:53
Про наближення кліматичної катастрофи попередили в ООН


Експерт Організації Об’єднаних Націй з питань клімату попереджає, що людству залишилося максимум два роки, щоб зменшити найгірші наслідки глобального потепління. Але чи дослухається хтось до цих попереджень, які лунають уже не вперше, не давши поки що жодних результатів. Про це повідомляє Reuters.

Саймон Стілл, виконавчий секретар Конвенції ООН про зміну клімату, зробив це попередження на публічному заході в Лондоні. Він закликав до негайних дій для зменшення викидів парникових газів через нові національні кліматичні плани

"У кожної людини на цій планеті є тільки два роки, щоб врятувати світ. У нас ще є шанс, але нам потрібні сильні плани вже зараз", – наголосив він.

Два роки, про які він говорив, є певним перебільшенням, наголошують науковці, оскільки експерти з питань клімату зазвичай говорять про те, що світ має різко скоротити викиди парникових газів до 2030 року, щоб глобальна температура не піднялася вище 1,5 градуса за Цельсієм. Тобто йдеться про шість років.

Більшість учених стверджують, що перевищення цього порогу призведе до небезпечних наслідків: смертоносних штормів, екстремальної спеки, збитків для сільського господарства, руйнування екосистем, системних змін у кліматі та інших проблем для планети.

На жаль, минулого року викиди вуглекислого газу від енергетичного сектору досягли рекордного рівня. ООН публікувала звіт про те, що планета рухається до того, щоб перевищити межу в 1,5 градуса, досягнувши потепління в 2,5 градуса за Цельсієм до 2100 року, навіть якщо уряди в усьому світі дотримуватимуться поточних планів щодо пом’якшення наслідків глобального потепління.

Вчені досліджують радикальні заходи для боротьби з глобальним потеплінням, від вилучення вуглецю з атмосфери до суперечливих методів сонячної геоінженерії. Проте деякі з цих методів не є достатньо ефективними, а інші можуть завдати більше шкоди, ніж користі. Поки що відсутні ефективні засоби, що могли би врятувати нас. Тому може настати час, коли ми залишимося без вибору.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 29 | Дата публікації: 17-04-2024 | Додав: admin | Теги: кліматична, катастрофа, ООН | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]