Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2023 » Грудень » 6 » Передала на Землю перші зображення міжпланетна станція “Психея”
12:43
Передала на Землю перші зображення міжпланетна станція “Психея”


Міжпланетна станція NASA Psyche (Психея) передала на Землю перші зображення з камер. Калібрування та тестування показали, що мультиспектральні камери (їх в апарата дві однакові) працюють у межах норми та готові до виконання місії. Перевірка інших систем також не викликала запитань. Апарат розпочне наукову роботу у 2029 році у всеозброєнні.

Станція «Психея» вирушила до космосу 13 жовтня 2023 року. Мета місії – досягти однойменного астероїда між орбітами Марса та Юпітера. Відбудеться це у 2029 році. Передбачається, що астероїд «Психея» — це ядро ​​планети, що не сформувалася, яке не змінилося з часів зародження Сонячної системи. Вивчення такого об’єкта може дати уявлення про будову земного ядра, до якого ми просто не можемо дістатися, хоча воно лежить у нас під ногами.

Станція «Психея» перебуває в дорозі близько восьми тижнів. Перше світло – перші зображення з пари камер – отримано 4 грудня. Камери зробили знімки зоряного поля у сузір’ї Риб. Оскільки камери-близнюки станції багатоспектральні, що допоможе надалі ідентифікувати мінерали та метали на поверхні астероїда, знімки робляться через ряд світлофільтрів. Вся система вимагала тестування та калібрування, з чим команда інженерів NASA успішно впоралася. Усього було зроблено 68 знімків. Завдяки парі однакових камер вдасться створити найточнішу 3D-карту поверхні астероїда.

Камери будуть увімкнені ще раз при прольоті Марса. Відбудеться це у 2026 році. Окрім отримання знімків наукові прилади станції збиратимуть іншу інформацію. Наприклад, лише у космосі вдалося повноцінно протестувати надчутливий магнітометр. На Землі він давав похибку через магнітне поле планети, але у відкритому космосі на видаленні понад 10 млн км вдалося повною мірою його протестувати. Сама станція та її електронні прилади, до речі, як переконалися інженери, не впливають на показання магнітометра, що важливо для майбутніх вимірювань параметрів очевидно металевого астероїда.

Магнетометр на борту станції всю дорогу стежитиме за космічною погодою. Він здатний уловлювати викиди коронарної маси Сонця і робив це неодноразово з моменту включення. Це збагатить наші знання про сонячну плазму далеко за орбітою Землі.

З інших досягнень станції можна відзначити запуск 8 листопада двох із чотирьох основних іонних двигунів. Це перше в історії використання ракетних двигунів на ефект Холла в далекому космосі. Досі вони використовувалися тільки на космічних апаратах, що виходять на орбіту місячної. Викидаючи іони газу ксенону, надефективні двигуни нестимуть космічний апарат до астероїда (шлях 3,6 млрд км) і допоможуть йому маневрувати на його орбіті.

14 листопада станція провела перший сеанс зв’язку лазерним каналом з відносно далекого космосу — з відстані близько 16 млн км. Працювала установка Deep Space Optical Communications (DSOC), яка передала на Землю пакет даних та прийняла зворотну передачу. Це була найдальша демонстрація оптичного зв’язку в історії.

Нарешті, команда Psyche також успішно включила датчик гамма-випромінювання у третьому науковому приладі – гамма- та нейтронному спектрометрі. Потім, у районі 11 грудня, буде включено нейтронні датчики приладу. Усі ці можливості допоможуть команді визначити хімічні елементи.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 88 | Дата публікації: 06-12-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]