Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Грудень » 24 » Отримає свідомість штучний інтелект - вчені
00:02
Отримає свідомість штучний інтелект - вчені


Міжнародна група науковців виступила із закликом до збільшення фінансування досліджень у сфері свідомості штучного інтелекту. На сьогодні залишається незрозумілим, чи можуть ШІ-системи володіти свідомістю. За словами учасників Асоціації з математичного вивчення свідомості (AMCS), відсутність досліджень у цій галузі може призвести до серйозних етичних, юридичних проблем, а також проблем безпеки.

Наразі науці невідомо, чи існують або коли-небудь будуть існувати нейромережі, що володіють свідомістю. Навіть визначення того, чи розроблена така система, є складним завданням, оскільки вчені наразі не створили методів для наукової оцінки свідомості у машинах. Проте техногіганти прагнуть розробити універсальний ШІ, здатний виконувати широкий спектр інтелектуальних завдань, аналогічних людським.

Дослідники наголошують на важливості розуміння можливої свідомості ШІ для оцінки його наслідків для суспільства, включно з потенційними небезпеками. Необхідно визначити, чи поділяють такі системи людські цінності та інтереси, і якщо ні, то чи можуть вони становити загрозу для людей.

Крім того, існують юридичні питання: чи повинна свідома система ШІ нести відповідальність за навмисні дії та чи повинні їй бути надані ті самі права, що й людям? Відповіді на ці питання можуть потребувати змін у законодавстві та регулюванні.

Нагадаємо — нещодавно влада США визнала штучний інтелект загрозою для країни. "ШІ здатний створювати певні ризики для безпеки і надійності, включно з такими аспектами, як кібербезпека і недостатньо точні розрахунки", — попередили чиновники.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 62 | Дата публікації: 24-12-2023 | Додав: admin | Теги: штучний інтелект, Свідомість | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]