Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2024 » Лютий » 2 » ЗМІ вважають, що війна охопить й космос - зоряні війни вже близько
13:45
ЗМІ вважають, що війна охопить й космос - зоряні війни вже близько


У космічній війні працює правило "першого удару" – хто перший атакував, "того й тапки"

Наступна велика війна між великими державами світу розпочнеться у космосі. Це вже не наукова фантастика, а цілком реальний факт, оскільки низка країн розміщує на орбіті Землі не тільки супутники, але й озброєння для знищення космічних об'єктів – або, як мінімум, намагається таку зброю створити.

Про це пише видання The Economist. У матеріалі зазначається, що російське вторгнення в Україну відкрило у космічній війні нову главу.

Космос став важливою ареною бойових дій. Генерали США ретельно досліджують космос, експериментують зі швидким розгортанням супутників та відстежують небезпеку, яку можуть становити ворожі апарати. Американців дуже напружує Іран, який намагається вирватися у космос, але хто їх по-справжньому лякає – так це Китай, який хоче оскаржити перевагу Штатів у космосі.

Не відстають від китайців та іранців російські терористи, які у жовтні 2023 року випустили на орбіту супутник "Космос 2570" – апарат, побудований за принципом "матрьошки", коли один випускає із себе другий, а другий, своєю чергою, випускає третій. Американський генералітет вважає такі запуски випробуваннями нового озброєння для знищення супутників – такий собі аналог радянського проєкту "космічних граблів".

"Контроль над космосом став таким же важливим, як і панування на суші, морі та в повітрі. Космічна технологія робить військові сили в усіх інших областях більш потужними. Втративши першість у космосі, ви ризикуєте програти війни на Землі. У будь-якому майбутньому конфлікті між Америкою та Китаєм, наприклад, супутники будуть необхідними для пошуку та знищення цілей на величезних відстанях Тихого океану. Багато чого про війну в космосі залишається прихованим. Однак очевидно, що Америка посилює зусилля, щоб зберегти свою перевагу в космосі", – сказано у статті.

За словами колишнього заступника голови Космічного командування США, генерала Джона Шоу, світ увійшов у третю космічну епоху. Перша припала на час Холодної війни між соціалістичним та демократичним таборами – космічні апарати були націлені на збір розвідданих, раннє попередження та ядерне стримування, аж до того, що ядерну зброю пропонували розміщувати у космосі.

Друга епоха вивела на перший план приватні фірми, які почали надавати за допомогою космічних апаратів цивільні послуги – зв'язок, телебачення, геолокацію, інтернет й так далі. Глобальна система позиціонування (Global Positioning System, GPS) взагалі перевернула театр бойових дій, зробивши можливими високоточні удари.

Третя епоха починається саме зараз. Космічні послуги тісно переплелися з цивільним життям – без GPS не можна нікуди доїхати, а комерційні фірми на кшталт SpaceX запускають за рік більше супутників, аніж США та срср сукупно виводили у космос за десятиріччя під час Холодної війни. Але все це зробило можливим потенційний конфлікт у космосі.

Космічна війна не схожа на ту, що ведеться на поверхні. Тут наступ завжди має перевагу над обороною, сказав виданню командувач Космічних сил США генерал Ченс Зальцман. За його словами, хто завдасть першого удару, той і виграє – тому що у космосі немає укриттів, супутники рухаються на своїх орбітах, які всім відомі, в них немає озброєння та броні.

Видання, до речі, нагадало, що Договором про космос від 1967 заборонені територіальні претензії на небесні тіла та розміщення там ядерної зброї. Але є один неприємний нюанс: в договорі нічого не йдеться про звичайну зброю. Тому побачити через п'ять-десять років реальні "зоряні війни" можливо.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 78 | Дата публікації: 02-02-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]