Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2024 » Січень » 28 » Очистити воду на Марсі - NASA знайшло спосіб
13:45
Очистити воду на Марсі - NASA знайшло спосіб


Вчені НАСА представили інноваційний проект біореактора, який може стати ключовим елементом освоєння Марса. Проблему марсіанської води, забрудненої токсичними перхлоратами, можна вирішити з використанням синтетичної біології, повідомляє Phys.org.

Марс є стратегічною точкою для майбутніх космічних місій, але питання доступу до водних ресурсів стає критичним. Відкладення марсіанського льоду, хоч і багаті на воду, містять високі концентрації перхлоратів – речовин, небезпечних для обладнання та здоров’я людини. Науковці NASA запропонували інноваційний метод очищення води на Марсі з використанням біореактора, заснованого на синтетичній біології.

Лінн Ротшильд, старший науковий співробітник Дослідницького центру Еймса NASA, зазначила, що традиційні методи очищення води неефективні на Марсі через особливості місцевого ґрунту. Проект вчених NASA включає використання генетично модифікованих бактерій, здатних самостійно розкладати перхлорати на хлорид і кисень. Цей процес можна використовувати для отримання необхідних ресурсів, таких як кисень для атмосфери Марса та хлорид для різних цілей, включаючи харчування.

Основна ідея полягає у створенні стійкого, масштабованого та ефективного методу очищення води, який позбавляється необхідності викидати токсичні відходи у відкритий космос. Проект знаходиться на стадії розробки генетично модифікованих бактерій та планування тестів для порівняння із традиційними методами очищення води.

Ця технологія відкриває нові перспективи майбутніх космічних місій і може стати важливим компонентом майбутнього освоєння Марса людством.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 98 | Дата публікації: 28-01-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]