Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Жовтень » 13 » Найповніший атлас клітин людського мозку склали нейробіологи
14:45
Найповніший атлас клітин людського мозку склали нейробіологи


Проаналізувавши понад три мільйони клітин мозку від трьох померлих донорів, шведські та американські науковці створили наразі найповніший атлас клітин людського мозку. До нього увійшло понад три тисячі типів клітин, розрізнення яких допоможе вивчати роботу мозку та розвиток його патологій. Результати описані у журналі Science.

Як вдалося виявити стільки типів клітин?

Дослідники Каролінського інституту та Інституту дослідження мозку Аллена проаналізували клітини з понад 100 зрізів мозку, охопивши такі ключові ділянки як кора головного мозку, гіпоталамус, гіпокамп, мозочок та інші.

Щоб з'ясувати, на які типи поділяються клітини, вчені дослідили особливості вироблення білків у понад трьох мільйонах клітин.

Так їм вдалося визначити 461 кластер та 3 313 підкластерів нейронів та гліальних клітин, які відрізняються морфологічно та за функціями.

З'ясувавши, за що відповідають окремі кластери клітин, можна точніше дослідити механізми роботи мозку, які відповідають як за сприйняття та оброблення інформації, а також поведінку, так і за розвиток неврологічних патологій, зокрема хвороб Паркінсона чи Альцгеймера.

Це дослідження вийшло одночасно із двома десятками інших наукових праць консорціуму BICCN, присвячених картуванню мозку приматів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 92 | Дата публікації: 13-10-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]