Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 05-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 25 » Набагато більше метану, ніж вважається, може містити Уран
00:09
Набагато більше метану, ніж вважається, може містити Уран


Астрономи, які уважніше придивляються до Урана, вважають, що він може бути наповнений набагато більшою кількістю метану, ніж ми вважали раніше.

Уран і Нептун часто називають крижаними гігантами, оскільки вчені вважають, що вони здебільшого складаються з "крижаних" матеріалів, таких як вода, метан і аміак, що оточують гаряче кам’янисте ядро. Однією з причин, чому астрофізики вважають, що це так, є те, що регіон, в якому вони сформувалися, ймовірно, був багатий на необхідні компоненти, а отже, очікується велика кількість води і льоду.

“Перші моделі Урана і Нептуна були побудовані на основі припущення, що вони сформувалися в зовнішніх частинах примітивної протопланетної туманності, де вміст елементів вважався сонячним, – пояснюється в новій статті, яка ще не пройшла рецензування. “Таким чином, припускаючи хімічну рівновагу, ранні дослідження використовували розрахунки очікуваної відносної молекулярної густини для оцінки потенційного складу планет, які сформувалися в цьому регіоні”.

Уран не користується особливою любов’ю з боку НАСА, і лише одного разу його відвідав зонд “Вояджер-2”. Цей же зонд відправився до Нептуна, забезпечивши набагато кращі спостереження за планетами, ніж дозволяють наземні та космічні телескопи поблизу Землі. Коли моделі Урана і Нептуна порівняли з нашими обмеженими спостереженнями планет, виявилося, що вони відповідають тому, що ми бачили зблизька.

Хоча це може здатися закритим питанням про склад планет, залишалося розгадати ще одну астрономічну загадку. Об’єкти в поясі Койпера багаті на вогнетривкі матеріали, багаті на органіку, і відносно бідні на воду, що свідчить про те, що планети повинні містити більше вогнетривких матеріалів, ніж льодоутворюючих. Чому ж попередні моделі відповідають тому, що ми спостерігаємо? На думку команди, тут може бути лише два варіанти: Бідні на лід будівельні блоки можуть через певні процеси перетворитися на багаті на лід планети, або ж потрібна нова модель, в якій планети мають більш кам’янисті надра, ніж ми думали.

Команда створила сотні тисяч моделей планет, варіюючи хімічний склад у початкових умовах, поки не з’явилися планети, схожі за масою і структурою на Уран і Нептун. Вони виявили, що найкраще підходять моделі з надрами, які містять щонайменше 10 відсотків метану, і понад 20 відсотків у моделях, які також мають велику частку води/породи в масі. У цих моделях метан може бути більш поширеним, ніж вода у надрах планет.

"Це складність, оскільки CH4, безумовно, не настільки поширений у сучасній Сонячній системі, і зазвичай становить дуже малу частку порівняно з водою”, – пише команда. “Ми припускаємо, що багаті на органіку вогнетриви досить поширені в планетезималях зовнішньої Сонячної системи, щоб викликати хімічні реакції в атмосферах Урана і Нептуна, які під час фази росту планети можуть виробляти необхідний метан".

Товстий шар метану, ймовірно, утворився в результаті хімічних реакцій, які відбувалися при зіткненні багатих на вуглець планетезималей з планетою, що зростала, і вуглець реагував під впливом інтенсивного тепла і тиску з воднем.

Ця модель певною мірою пояснює, як багата на лід планета утворилася в області нашої Сонячної системи, заповненій об’єктами, бідними на воду. Хоча ці моделі можуть відповідати дійсності, нам потрібно більше спостережень за гігантами, щоб дізнатися про їхній склад.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 36 | Дата публікації: 25-04-2024 | Додав: admin | Теги: Уран, метан | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]