Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2023 » Грудень » 10 » На Місяці люди спричинили нову геологічну епоху. Тепер місячне довкілля потребує захисту
14:13
На Місяці люди спричинили нову геологічну епоху. Тепер місячне довкілля потребує захисту


Більш як пів століття запусків космічних місій на Місяць розпочали на супутнику Землі нову геологічну епоху — антропоцен, у якому людська діяльність грає основну роль у змінах на Місяці.

Такого висновку дійшли американські науковці, оцінивши можливий вплив космічних апаратів на місячну геологію. На їхню думку, як і на Землі, на Місяці треба створити заповідники, де середовище лишиться недоторканим. Про це розповіло видання New Scientist, а стаття вчених опублікована у Nature Geoscience.

Астронавт Базз Олдрін на знімку, який зробив Ніл Армстронг під час першого в історії людства виходу на поверхню Місяця у місії «Аполлон-11» 1969 року. NASA

Як люди змінили Місяць?

Попри те, що Комісія зі стратиграфії Міжнародного союзу геологічних наук так і не прийняла термін «антропоцен» на позначення нової геологічної епохи на Землі, вчені не сумніваються, що саме людська діяльність сьогодні є рушієм змін на Землі. Утім, ще у 1959 людство доставило перший космічний апарат на Місяць, тим самим порушивши доти недоторканну поверхню супутника. Тому, вважають вчені Канзаського університету, антропоцен розпочався і на Місяці. З 1959 року до сьогодні космічні місії вплинули на щонайменше 58 регіонів Місяця через посадки й падіння космічних апаратів, що могло порушити не лише пил на поверхні, а і давню кригу у вічно затінених кратерах, і тендітну розріджену атмосферу супутника. Дослідники наголошують, що як і на Землі, для Місяця потрібно шукати способів пом'якшити шкідливий вплив на навколишнє середовище, а також створити заповідні зони, недоступні для людського впливу.

 Нещодавно завершилося «розслідування» астрономів щодо того, уламок чиєї ракети впав на Місяць, утворивши два нових кратери. З'ясувалося, це була китайська ракета-носій Long March 3C, запущена 2014 року.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 71 | Дата публікації: 10-12-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]