Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2023 » Вересень » 8 » На Червоній планеті марсоходу NASA вдалося виробити кисень
21:28
На Червоній планеті марсоходу NASA вдалося виробити кисень


Це дає надію на більші дослідження Марса.

Пристрій, розташований на марсоході NASA Perseverance закінчив перший у світі експеримент з виробництва кисню на Марсі.

В ході експерименту прилад розміром з мікрохвильову піч виробив достатньо кисню, щоб підтримати астронавта протягом декількох годин, пише Sky News. Зокрема, пристрій зміг виробити в цілому 122 г кисню, яких вистачить космонавту на три години.

Результат цього експерименту дає надію на те, що виробництво кисню в більших масштабах зможе підтримати людське життя під час майбутніх досліджень.

Perseverance приземлився на Червоній планеті в лютому 2021 року і з тих пір періодично спалює вуглекислий газ в атмосфері для отримання невеликої кількості кисню. За словами заступника адміністратора NASA Пем Мелрой, пристрій під назвою MOXIE виробляв кисень 16 разів з моменту першої спроби в квітні 2021 року, і результат значно перевершив початкові цілі. Видання зазначило, що на піку MOXIE виробляв 12 г кисню на годину, що вдвічі перевищувало ціль NASA, і його чистота становила не менше 98%.

Під час останнього запуску минулого місяця прилад виробив 9,8 г кисню.

 "Вражаючі характеристики MOXIE показують, що з атмосфери Марса можна витягувати кисень, який міг би допомогти постачати повітря, придатне для дихання, або ракетне паливо для астронавтів", - прокоментувала вона.

Місія Perseverance на Марсі

Головна мета марсохода Perseverance - це пошук ознак давнього мікробного життя на планеті. А MOXIE зосередився на вивченні умов для подальших досліджень на Марсі, які могла б проводити людина.

Рік тому стало відомо, що в дельті стародавньої річки марсохід Perseverance виявив важливі зразки, які допоможуть визначити, чи існувало коли-небудь життя на Червоній планеті.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 128 | Дата публікації: 08-09-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]