Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 2 » Методи отримання ефірних масел
15:34
Методи отримання ефірних масел




Ефірні олії одержують із свіжої, частково зневодненої (підв'яленої), сухої сировини. Залежно від виду рослини, якості використовуваної сировини і виду кінцевого ароматичного продукту використовують різні методи отримання ефірних масел.
Холодне пресування (метод віджимання)
Методом віджиму отримують ефірні масла тільки з плодів цитрусових - апельсина, лайма, лимона, грейпфрута, мандарина і бергамота.
Перегонка з парою (метод дистиляції)
Це основний спосіб отримання ефірних масел, при якому струмінь пари пропускають через сировину, що підігрівається в перегінному кубі або ж рослини кип'ятять у воді. Конденсат вловлюється в приймачі, де масло відділяється від водної фази.
Для отримання деяких масел (наприклад, гіркого мигдалю, гірчиці), перед перегонкою сировина проходить стадію ферментації.
Отримані таким способом ефірні масла зазвичай рідкі, але можуть бути і напівтвердими і твердими . В результаті дистиляції виходить два цінних продукти: ефірна олія - ​​основний і ароматична вода або гідролат - побічний.
Екстракції селективними розчинниками
Ефірні олії, окремі компоненти яких можуть розкладатися в жорстких умовах дистиляції, часто витягують з сирих матеріалів екстракцією селективними розчинниками (наприклад, ефірна олія з квітів троянди, жасмину, апельсина, фіалки, корінь ірису). При цьому спочатку ефірна олія розчиняється у розчиннику (найчастіше це гексан, рідкий бутан, двоокис вуглецю під тиском), потім він відганяється при низькій температурі.
Після відгонки розчинника виходить воско-або мазеподібна маса - конкур . Вона більш концентрована і стійка, ніж чисте ефірне масло. Конкур обробляється спиртом (зазвичай при кип'ятінні), потім розчин охолоджується і фільтрується від баластних речовин.
Після видалення спирту виходить абсолют - високоякісне масло, використовуване зазвичай в парфумерії. Абсолюти густі (іноді напівтверді або тверді) висококонцентровані рідини, можуть містити, хоча і в малих кількостях, сліди розчинників, тому застосовувати їх на шкірі потрібно з великою обережністю, а прийом всередину взагалі не рекомендується. До того ж в процесі отримання багато з корисних компонентів руйнуються, тому лікувальні властивості абсолютів значно знижуються.
Так як абсолюти висококонцентровані речовини, перед їх використанням необхідно розведення до концентрації 20% (на 4 частини спирту або рослинного масла 1 частина абсолюту), після цього їх застосовують у тих же дозуваннях, що і звичайні ефірні МАЛС.
Анфлераж
Самий дорогий метод отримання ефірного масла, не використовуваний в комерційних цілях. Олія, випаровується з квітів, поглинається жирами, що не мають запаху (яловичим або свинячим), нанесеними на скло тонким шаром. Потім з утвореної запашної маси розчинником витягується ефірна олія.
Резиноїди - запашні екстракти камедей і смол, містять ефірні олії та застосовуються, зазвичай, для фіксації запахів при виробництві косметичних і парфумерних засобів. Вони складаються, в основному, з нелетких матеріалів; отримують резиноїди екстрагуванням з висушених природних запашних матеріалів, які не містять клітковини.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 5101 | Дата публікації: 02-09-2012 | Додав: adminA | Теги: ефірних масел | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]