Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2023 » Вересень » 20 » М’язовий спазм стегна - чому виникає і як його зняти?
18:14
М’язовий спазм стегна - чому виникає і як його зняти?


Основні причини неприємних відчуттів - спазм м’язів

чому виникає м’язовий спазм стегна і як його зняти?

Причини виникнення

Виділяють кілька факторів, які безпосередньо чи опосередковано впливають на появу м’язового спазму. Найбільш поширена причина виникнення цього явища — фізичні вправи, які виконує людина. При цьому спазматичні болі можуть виникати як під час, так і після тренування.

До інших причин відносяться:

    Дегенеративні захворювання кісткової тканини. Спазм в стегнової області спостерігається через руйнування суглоба або запального процесу, що виникає в навколосуглобових або околокісткових тканинах.
    Зневоднення організму. Це явище спостерігається в жарку погоду, при недостатньому надходженні рідини в організм. Але в цьому випадку, швидше за все, спазм буде зачіпати велику групу м’язів по всьому тілу.
    Порушення балансу таких мінералів, як кальцій, магній і калій. Їх нестача призводить до збоїв в роботі вегетативної нервової системи, що також може спровокувати появу спазму.
    Захворювання органів, розташованих в області малого тазу.
    Відвідування холодного басейну.

Додатково на появу дискомфорту можуть впливати: нестача вітамінів групи В, вагітність (особливо пізні терміни), використання процедур з ботоксом.

Якщо у людини спостерігаються лише поодинокі випадки появи м’язового спазму, то на це не слід звертати уваги. Достатньо лише постаратися самостійно впоратися з дискомфортом. Коли спазм виникає регулярно, є необхідність проконсультуватися з лікарем.

Характерні ознаки

В народі при спазмі м’язів часто звучить вираз «зводить ногу». Це досить неприємна напруга, при якій людина відчуває різкий і інтенсивний біль. Фахівці вважають, що якщо в спазм залучені призводять м’язи, а також двоголовий м’яз, то біль може бути нестерпним. Найчастіше дискомфорт відчувається на задній поверхні і з зовнішньої сторони стегна.

До додаткових поширених симптомів спазму стегна відносяться:

    печіння.
    свербіж .
    показування.

Також спазм може супроводжуватися онімінням стегна. Тривалість нападу варіюється від декількох секунд до 15 хвилин.

Лікувальні заходи

Перед призначенням лікування необхідно провести діагностику. Вона полягає в огляді пацієнта і розборі його скарг. Такими проблемами займаються 2 фахівця — невролог і ортопед. Пацієнту потрібно буде повідомити наступну інформацію:

    чи є які-небудь захворювання опорно-рухового апарату, наприклад остеохондроз.
    чи були травми в минулому.
    чи мало місце інтенсивне фізичне навантаження перед тим, як трапився спазм м’яза.

Лікар проведе необхідне обстеження і за результатами діагнозу призначить лікування, пропише препарати.

Самостійно з дискомфортом в нозі можна впоратися за допомогою грілки, вовняного шарфа і спеціальної мазі. Для початку людині необхідно заспокоїтися, дихати глибоко і рівно. Якщо спазм стався в нічний час доби, необхідно постаратися встати з ліжка, щоб відновити циркуляцію крові. Потім необхідно потягнути пальці хворої ноги назад. У перші секунди це може посилити біль, але потім наступити полегшення. Можна помасажувати кінцівку несильними погладжуваннями або постукуванням руками.

Після цього можна розтерти кінцівку будь- якою, шо зігріває, зігріває маззю, не туго перев’язати шерстяним шарфом і укласти на підвищення (для цієї мети добре підійде тепла грілка).

У денний час, коли тонус м’язів підвищений, необхідно спробувати розслабити кінцівку, а потім виконати нескладні вправи, які поступово нормалізують ситуацію. Якщо хворобливі відчуття з’явилися в положенні стоячи, то потрібно сісти і спробувати витягнути кінцівку. Біль має відступити. Щоб цього не повторювалося в майбутньому, потрібно щодня виконувати комплекс вправ на розтяжку:

 Положення стоячи, ноги на ширині плечей. Лівою рукою потрібно впертися в стіну або взятися за якусь опору. Праву ногу потрібно зігнути в коліні і відвести трохи назад, взявшись правою рукою за кінчики пальців. Присівши на лівій нозі, праву необхідно тягнути назад якомога далі.
    
Сівши на тверду поверхню, потрібно притиснути ноги, зігнуті в колінах, до грудей. Взявшись руками за пальці стоп, потрібно повільно витягати ноги вперед, не відриваючи коліна від грудей.

Головне — не перестаратися з фізичними вправами. Навантаження на м’язи, що приводять слід розподіляти поступово.

Висновок

Що робити в ситуації, коли зводить ногу, вирішувати тільки самій людині. Але якщо дискомфорт повторюється регулярно, то необхідно записатися на прийом до лікаря . Тільки після медичного огляду можна встановити точну причину виникнення цих відчуттів , а при наявності захворювань — почати своєчасне лікування .


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 99 | Дата публікації: 20-09-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]