Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 17 » Лікувально-косметична мазь-бальзам з прополісу, від запалень та опіків
22:06
Лікувально-косметична мазь-бальзам з прополісу, від запалень та опіків



Мазь з прополісом можна знайти в аптеках, але ніщо не заважає приготувати її самостійно.

Інгредієнти

Для виготовлення бальзаму потрібно всього лише базове масло і шматочок прополісу.

У минулому році я використовувала свою улюблену оливкову олію першого віджиму, саме нейтральну по запаху, корисне для шкіри. Зараз вирішила поекспериментувати з маслом кукурудзяним. Ефект дії готового продукту напевно виявиться рівнозначним.

Придбати прополіс можна на ринку у торговців медом. Кульки цієї речовини бувають салатного, червоного, коричневого, майже чорного кольорів. Забарвлення залежить від рослин, з яких бджолами був зібраний клей. Володіє характерним пряним запахом, який буде присутній у готового бальзаму.

Прополіс: характеристика, властивості, склад

Це один з продуктів бджільництва, що представляє собою смолу бруньок різних рослин, зібрану і перероблену робочими бджолами вулика. Комахи замазують прополісом щілини вулика, ізолюючи свій будиночок від впливу зовнішніх факторів, тобто холоду, вологи, шкідників. Також прополісом бджоли обмазують  і загиблих у вулику паразитів, які забралися туди, муміфіфікуючи таким чином їх трупи, оскільки прополіс не дає тканинам розкладатися, а бактеріям поширюватися по вулику.

У народній медицині препаратами на основі прополісу лікують рани, шкірні захворювання, опіки, обмороження, гастрит, отит, ураження слизової оболонки і шкірного покриву. Науково доведені його антисептичні, протизапальні, знеболювальні, протисвербіжні, ранозагоювальні властивості.

У складі прополісу знайдені феноли і дубильні речовини, вітаміни і ефірні олії, флавоноїди і амінокислоти, смолисті і коричні спирти і кислоти. Багатий прополіс сполуками мінералів і органічними речовинами, засвоюваними людським організмом. Прополіс містить до 30% бджолиного воску, який і стане загусником в  бальзамі, що готується.

Застосування бальзаму

Вперше бальзам по даному рецепту я виготовила минулого літа. Своє призначення лікувати опіки він підтвердив повністю і не раз. Головне, нанести його на уражену поверхню відразу ж. Слідів на шкірі від зіткнення з гарячою праскою і каструлями не залишилося взагалі.

Також мене він виручив у Криму, спекотне сонце якого робить шкіру червоною, а дотики до обгорілих місць хворобливими. Але при сонячних опіках умови застосування трохи інші. Для початку необхідно вимитися з милом, змивши з себе морську сіль, піт, пил. Нанести бальзам від опіків на чисте тіло і ні в якому разі не виходити знову на сонце. Жирна блискуча шкіра ще сильніше притягує сонячні промені. Якщо провести процедуру на ніч, вранці від почервоніння не залишиться й сліду.

Процес

Подрібнюю прополіс. Ножем, якщо він твердий або просто руками, якщо м'який і тягнеться. Загалом, роблю з ним теж, що Тузик з ганчіркою :).

Отримані дрібні шматочки прополісу кладу в півлітрову банку і заливаю олією. Масло має повністю покрити прополіс. Залишаю компоненти на добу або двоє, щоб подружилися.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 2806 | Дата публікації: 17-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Лікувально-косметична мазь-бальзам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]