Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 30-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 3 » Ліки проти стійкості до антибіотиків, які можуть подолати малярію, знайдено
00:22
Ліки проти стійкості до антибіотиків, які можуть подолати малярію, знайдено


Вчені Сполучених Штатів відкрили природний антибіотик, який може розв'язувати проблему стійкості до антибіотиків, а також допомогти подолати малярію.

Малярія залишається основною причиною дитячих хвороб і смертей в Африці. Щорічно від малярії помирає понад 260 тисяч африканських дітей у віці до 5 років.

Малярія поширюється через комарів. Коли комаха кусає хворого, паразити в його крові інфікують комара, і він заражає малярією інших людей.

"Сучасні протималярійні препарати не повністю зупиняють передачу малярії, а це означає, що пацієнти можуть продовжувати інфікувати комарів, перш ніж одужають", – сказав провідний автор дослідження, доцент кафедри клітинної біології та фармакології Масафумі Йошинага.

Команда з Медичного коледжу Герберта Вертгейма Міжнародного університету Флориди відкрила природний антибіотик, який може вирішити проблему стійкості до антибіотиків, а також допомогти подолати малярію.

Йдеться про антибіотик арсинотрицин (АСТ) з миш'яком у складі.

Вчені виявили, що АСТ запобігає передачі збудника малярії Plasmodium falciparum від людини до комара, на відміну від інших відомих протималярійних препаратів.

Медики використовуватимуть арсинотрицин для боротьби зі зростанням кількості стійких до антибіотиків бактерій.

У співпраці з дослідниками малярії у Коледжі мистецтв, науки та освіти, науковці дійшли висновку, що цей препарат може зупинити передачу смертельної хвороби малярії. Дослідження опублікували в журналі Microorganisms.

Лабораторні випробування довели, що АСТ, який містить миш'як, ефективно справляється з найвідомішими бактеріями, зокрема кишковою паличкою та мікобактеріями, що викликають туберкульоз.

Хоч АСТ містить миш'як – неймовірно токсичну і смертельну отруту – він не є чистим миш'яком.

Також з початку 1900-х років ліки на основі миш'яку використовуються для безпечного лікування та профілактики багатьох захворювань.

Коли АСТ випробували на клітинах печінки, нирок і кишківника, антибіотик знищував малярійного паразита, що переховувався в клітинах людини, але не пошкоджував самі клітини.

Вчені сподіваються, що їхнє відкриття сприяє розробці ефективніших препаратів для лікування малярії.

"Розробка нових потужних багатоступеневих препаратів є вкрай важливою для забезпечення ліквідації малярії та її викорінення.

Ми виявили, що АСТ є перспективною сполукою для розробки нового класу потужних багатоступеневих протималярійних препаратів", – додав Масафумі Йошинага.

Малярія – це інфекційна хвороба, збудником якої є найпростіші організми (плазмодії малярії (Plasmodium falciparum)), що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів.

Щороку у світі реєструють 240 мільйонів випадків захворювання на малярію, більшість з яких припадає на Африку. В Україні випадки малярії також трапляються – усі вони "завезені" з тропіків.

У 2021 році ВООЗ схвалила першу вакцину проти малярії. Це перша у світі ліцензована вакцина проти малярії, над якою науковці працювали близько 30 років, і яку в 2015 році схвалило Європейське агентство з лікарських засобів. Вакцина ефективна лише частково — запобігає 39% випадків малярії й 29% важких випадків серед маленьких дітей протягом чотирьох років.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 105 | Дата публікації: 03-07-2023 | Додав: admin | Теги: малярія, антибіотики, ліки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]