Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Січень » 16 » Лабораторією інновацій на полі бою стала Україна - CNN
07:09
Лабораторією інновацій на полі бою стала Україна - CNN


Винахідливість українських військових вразила американських посадовців та аналітиків. Вони називають Україну «бойовою лабораторією для пошуку дешевих, але ефективних інноваційних рішень».

Про це пише CNN.

Зокрема, видання розповідає про український мобільний додаток для наведення артилерії, що в реальному часі подає підрозділам на передовій супутникові та інші розвідувальні зображення.

Американські посадовці, що знайомі з розробкою, оцінюють її як дуже ефективний інструмент наведення артилерійського вогню.

Журналісті наводять інші приклади винахідливості українців. Наприклад, з невеликих пластикових дронів українські військові скидають на голови росіян гранати чи інші боєприпаси.

Також українці навчилися виготовляти запчастини на 3D-принтерах, щоб військові могли ремонтувати важку техніку в польових умовах.

Техніки перетворили звичайні пікапи на «мобільні ракетні установки». Інженери з’ясували, як прикріпити складні американські ракети до старих радянських винищувачів, як-от МіГ-29.

Журналісти додають, що Україна навіть розробила власну протикорабельну зброю «Нептун» на основі радянських ракетних конструкцій, яка може вражати російський флот з відстані майже 200 миль.

«Їхні [українські] інновації просто неймовірно вражають», — заявив директор програми міжнародної безпеки Центру стратегічних і міжнародних досліджень Сет Джонс.

Також західних посадовців вразили тактичні нововведення українців. Так, протягом перших тижнів війни під час російського наступу на Київ українське командування адаптувало свої операції під використання невеликих груп піхоти, озброєних ПЗРК Stinger і ПТРК Javelin.

Крім того, журналісти додають, війна в Україні дозволила Сполученим Штатам та їхнім союзникам вивчити, як їхні власні системи озброєнь працюють в умовах інтенсивного використання і які боєприпаси обидві сторони використовують для здобуття перемог.

«Україна є "абсолютно лабораторією зброї в усіх сенсах, тому що жодне з цього обладнання ніколи не використовувалося у війні між двома індустріально розвиненими країнами. Це бойові випробування в реальних умовах», — розповіло джерело видання, знайоме із західною розвідкою.

Так, за словами американського офіцера з військових операцій, а також за даними дослідження британського аналітичного центру, безпілотник Switchblade 300 та ракета, призначена для ураження ворожих радіолокаційних систем, виявилися менш ефективними на полі бою, ніж вважалося до цього.

Натомість легка реактивна система залпового вогню М142, або HIMARS, мала «вирішальне значення для успіху України», пише CNN.

Оперативний офіцер додав, що США вже можуть винести урок з цієї війни — буксирувані гаубиці, як-от M777, у часи безпілотників складно швидко переміщати, щоб уникнути вогню у відповідь.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 143 | Дата публікації: 16-01-2023 | Додав: adminA | Теги: CNN, україна, поле бою, лабораторія інновацій | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]