Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 04-05-2024
Головна » 2024 » Січень » 30 » Японські вчені створили незвичайного робота - із м’язів і пластику
12:42
Японські вчені створили незвичайного робота - із м’язів і пластику


Дослідники з Токійського університету в Японії створювали двоногого робота зі справжніх м’язів і пластику, здатного ходити, повертатися і навіть рухатися у воді.

Експерименти в галузі розробки біогібридних роботів, що поєднують біологію і механіку, давно стали частиною робототехніки.

Дослідник Японського університету Седзі Такеучі наголосив, що використання м’язів як приводів дає змогу створювати компактних роботів з ефективними і плавними рухами.

Для створення більш гнучкого і точного в рухах робота, здатного імітувати людську ходу, дослідники поєднували пінопластовий буй і обтяжені ноги для роботи під водою. Скелет робота, головним чином, виконаний із силіконізованої гуми, яка згинається відповідно до рухів м’язів.

Використовуючи смужки м’язової тканини, прикріплені до каркаса на кожній нозі, дослідники домоглися того, що робот успішно «ходив» під впливом електрики. В експериментах він продемонстрував здатність зупинятися і здійснювати точні повороти.

Такеучі зазначив, що в поточному випробуванні електродами керували вручну, що займало час. Однак команда планує інтегрувати електроди в робота, збільшивши тим самим ефективність пересування.

Крім цього, вчені мають намір обладнати робота суглобами і потужнішими м’язами, щоб надати рухам більшої складності. Однак до того, як це станеться, необхідно розробити систему подачі поживних речовин, щоб забезпечувати життєдіяльність тканин.

Провідний автор роботи наголосив, що навіть такий невеликий крок, як створення біогібридного робота, що ходить, являє собою значний прогрес у дослідженнях цієї галузі. Ця робота була підтримана програмою JST-Mirai, JST Fusion Oriented Research і Японським товариством сприяння науці.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 66 | Дата публікації: 30-01-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]