Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Жовтень » 13 » Яку генетичну особливість люди успадкували від неандертальців
08:19
Яку генетичну особливість люди успадкували від неандертальців


Міжнародна команда вчених підтвердила висновки попередніх досліджень про те, що люди, які несуть три варіанти неандертальських генів, більш чутливі до деяких видів болю порівняно з тими, хто не має таких алелів. Вони зуміли ідентифікувати ці болючі відчуття.

Проведені раніше дослідження виявили в секвенованих геномах неандертальців три варіанти гена SCN9A, відомі як M932L, V991L і D1908G, які пов’язані з підвищеною чутливістю до болю. Але специфічні сенсорні реакції, куди впливають ці варіанти генів, були невідомі.

Міжнародна команда вчених, куди увійшли фахівці з університетів Каліфорнійського (США), Фудань (Китай), Стокгольмського (Швеція), Оксфордського (Великобританія) та інших наукових організацій, виміряла больовий поріг у 5971 жителя Бразилії, Чилі, Колумбії, Мексики та на ряд подразників (відомо, що серед латиноамериканців три варіанти гена SCN9A поширені, а в європейців майже не зустрічаються). Висновки опубліковані у журналі Communications Biology.

Дослідники виявили, що всі три варіанти генів виявилися пов’язані з нижчим больовим порогом у відповідь на поколювання шкіри після дії на неї гірчичного масла. А ось відповідь на тепло і тиск не відрізнялася від такої у людей, які не мають подібних варіантів генів. Крім того, вчені з’ясували, що наявність усіх трьох алелів корелювала з більшою чутливістю до болю, ніж одного з них.

Автори наукової роботи також дізналися, що три варіанти неандертальського гена набагато більше поширені у популяціях з вищою часткою індіанського походження, таких як населення Перу, в якому ця частка становила 66 відсотків.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 89 | Дата публікації: 13-10-2023 | Додав: admin | Теги: неандертальці, генетика | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]