Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 03-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 21 » Як обмеження калорій впливає на старіння - вчені з’ясували
13:00
Як обмеження калорій впливає на старіння - вчені з’ясували


Дослідження в Пенсільванському університеті дослідило взаємозв’язок між обмеженням калорій та довжиною теломер, які є біологічним маркером старіння. Результати, опубліковані в журналі Aging Cell, вивчали вплив дієти з обмеженням калорій на ці захисні структури ДНК на кінцях хромосом.

Теломери – це «захисні ковпачки» на хромосомах, які коротшають при кожній реплікації клітини. Більш довгі теломери асоціюються з молодшим біологічним віком.

Дослідники проаналізували дані дослідження CALERIE – першого довгострокового дослідження щодо обмеження калорійності харчування у людей. Учасники або обмежували споживання калорій на 20-60%, або дотримувалися нормального харчування (контрольна група).

Результати виявилися несподіваними. Обмеження калорій не призвело до постійного скорочення теломер, як очікувалося спочатку. Більше того, протягом першого року учасники, які обмежували калорії, втрачали теломери швидше, ніж контрольна група.

До кінця дворічного дослідження довжина теломер у обох груп була приблизно однаковою, що свідчить про складність механізмів, які регулюють вплив дієти на клітинне старіння.

“Ці результати підкреслюють, як обмеження калорій впливає на динаміку втрати теломерів”, – зазначає ведучий дослідник Уейлон Хастінгс. “Початкове прискорення втрати теломерів змінювалося на уповільнення, що є несподіваним і важливим спостереженням для подальших досліджень.”

Це дослідження ставить нові запитання щодо довгострокового впливу калорійного обмеження на теломери та механізми старіння, які будуть предметом подальших наукових досліджень.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 24 | Дата публікації: 21-04-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]