Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2023 » Червень » 26 » Як конфлікти впливають на наше здоров'я розповіли лікарі
00:11
Як конфлікти впливають на наше здоров'я розповіли лікарі


Будь-які конфлікти, навіть найменші, негативно впливають як на наше психічне, так і на наше фізичне здоров’я. Як саме це відбувається? І які органи та системи страждають насамперед? Про це розповіли лікарі.

Більшість людей думає, що конфлікти негативно впливають лише на психічне здоров’я, викликаючи дратівливість, образи та негативні емоції. Але на момент конфлікту, тобто стресової ситуації, виділяються певні гормони кори надниркових залоз – норадреналін, адреналін, кортизон. Ці гормони мають системний ефект на організм. За їх надлишку підвищується рівень артеріального тиску, відбувається спазм судин, прискорюється метаболізм.

"Є низка захворювань, які можуть провокувати підвищену конфліктність. Це можуть бути або вікові зміни, або різні захворювання щитовидної залози або навіть інфекційні хвороби. Тому якщо ви відчуваєте, що останнім часом ви стали частіше конфліктувати, подумайте, можливо, це має якусь органічну причину і справа не у втомленні. І пам’ятайте, що найкращий конфлікт – це той конфлікт, якого вдалося уникнути", – розповідає лікар.

Крім того, у гострі періоди стресу особливо страждає серцево-судинна система: перепади артеріального тиску можуть порушувати кровопостачання сітківки або зорового нерва. Це може викликати навіть різку втрату зору, що вимагатиме невідкладного звернення за допомогою, тому що в деяких ситуаціях рахунок йде на годинни, зазначає лікар.

Особливо чутливі до перепадів артеріального тиску люди, які страждають на глаукому. Для них у періоди стресу важливо стежити не лише за задовільним рівнем внутрішньоочного тиску, а й рівнем артеріального тиску, не допускаючи різких перепадів останнього. Крім того, стрес знижує здатність організму протистояти інфекціям, а перебіг гострого респіраторного захворювання може ускладнюватись запальними захворюваннями очей, додає експерт.

"Ми можемо розглядати конфлікт як сварку, а можемо як різницю точок зору на той самий предмет. Якщо переважає перший погляд, то, залежно від типу реагування, люди можуть відчувати різні прояви", – каже консультант-психолог.

При уникаючому пасивному типі реагування, коли людина не любить сварок, намагається уникнути прояснення, поступово пасивна участь у конфлікті може призвести до формування головного болю на кшталт мігренозного.

Якщо ми говоримо про активний тип реагування, то це найчастіше шлях до появи підвищеної тривожності та її продукту – панічним атакам.

У тому випадку, якщо людина використовує нападаючу тактику в полі конфлікту, то це створює передумови виникнення проблем з підвищеним тиском і гормональним дисбалансом.

Однак коли конфлікт випливає з різного сприйняття однієї й тієї ж ситуації, то можна досягти його вирішення з користю для психічного та фізичного здоров’я. Наприклад, шляхом переговорів чи досягнення компромісу, робить висновок психолог.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 123 | Дата публікації: 26-06-2023 | Додав: admin | Теги: Конфлікт, Вплив, здоров'я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]