Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Березень » 8 » Дослідники з’ясували, коли людина освоїла верхову їзду - набагато раніше, ніж ми думали
14:43
Дослідники з’ясували, коли людина освоїла верхову їзду - набагато раніше, ніж ми думали


Людство освоїло верхову їзду понад 6000 років тому

Проаналізувавши скелети представників ямної етнокультури, похованих 4300 років тому, вчені знайшли одразу кілька викривлень, характерних для людей, які часто їздять верхи.

Ямна культура — археологічна культура епохи пізнього мідного віку — раннього бронзового віку. Займала територію від південного Приуралля на сході до Дністра на заході, від Передкавказзя на півдні до середнього Поволжя на півночі.

Ця етнокультура була переважно кочовою скотарською, з елементами мотижного землеробства поблизу річок та на деяких городищах.

За підсумками розкопок у Чонград-Кеттошаломі в Угорщині, вчені з’ясували, що представники ямної культури використовували коней не лише для орання полів.

Дослідивши 150 скелетів з 39 поховань, датованих 4300 рр. до н.е., група вчених на чолі з біо-антропологом Мартіном Траутманном з університету Хельсінкі виявила на декількох із них характерні для верхової їзди деформації.

Серед них були сліди від здавлювання в місцях прикріплення м’язів тазу та стегнової кістки, вм’ятини на головці стегнової кістки, спричинені тиском тазостегнового суглоба, специфічні зміни форми кісток стегон, знос хребців, спричинений багаторазовим ударним здавлюванням і травми, пов’язані з падінням, ударом чи укусом коней.

Таким чином, вчені з’ясували, що людство освоїло верхову їзду набагато раніше, ніж вважалося раніше. У 2020 році в Казахстані знайшли курган із похованими в ньому кіньми. Їхні скелети мали сліди носіння збруї, а поруч із кістками знаходилося щось, що нагадувало вуздечки.

Поховання було датовано 2000 рр. до н.е.

До того найбільш ранні свідчення верхової їзди належали до 900 рр. до н.е.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 142 | Дата публікації: 08-03-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]