Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2005 » Червень » 26 » Дитину треба вчити емпатії і розповідати про почуття інших
20:39
Дитину треба вчити емпатії і розповідати про почуття інших


Дитину треба вчити емпатії і розповідати про почуття інших  "В даний час психологи соціологи, політологи, психіатри дійшли висновку, що успіх (і відповідний йому рівень розвитку) особистості визначається двома показниками. Високий рівень розвитку інтелекту IQ (пам'ять, увага, мислення, креативність) забезпечить від 15-20% до приблизно 40% успішності.

Високий рівень розвитку емоційного інтелекту EQ (вміння розуміти почуття свої та інших людей, приймати себе і інших, адекватно сприймати переваги і недоліки) забезпечує від 60% до 80% успіху. Ось саме тому шкільний відмінник Петя працює у фірмі шкільного "трієчника" Васі і виконує його розпорядження.

Дитина приходить на цей світ з розумом чистим, як шкільна дошка о 6 годині ранку. Щоб на дошці з'явилися записи, батьки (і суспільство) повинні організувати відповідні дії, які допоможуть дитині засвоїти те, що людство відкрило до нього і зберегло для нього. Все, що стає частиною внутрішнього світу дитини, було колись зовнішнім. Даний процес "привласнення" знань називається інтеріоризацією.

Це основний механізм засвоєння знань. Тому, якщо ви хочете мати дитину-лідера, майбутнього політика чи олігарха (і бути щасливим у старості), ви обов'язково, неодмінно повинні розвивати емоційну сферу дитини, розповідаючи про почуття й емоції, про те, як їх розпізнати, як подолати, як виразити (словами і справами). Вчити цьому потрібно і хлопчиків і дівчаток, адже в сучасному суспільстві закріплення статеворольових стереотипів стало менш жорстким, більш гнучким.

Вважається, подолати, згладити протиріччя 20 століття 21 століття зможе тільки через любов, милосердя, співчуття, співпереживання. Як же навчити дитину відчувати? Дуже просто.
Етап 1- навчити розуміти і називати почуття, які відчуває дитина. І дитина, і його батьки мають право відчувати почуття і емоції. Вони мають право виявляти їх, говорити про них, не принижуючи, не ображаючи інших.

Відчувати нормально (може бути гірко, боляче, радісно, ​​приємно). Ненормально, щоб дитина відчувала тільки негативні почуття і емоції. У цьому випадку батьки вчать дитину (може, заодно і себе) радіти з приводу (дощик - добре, сонце - чудово, ранок - чудово, чудово, що є хороша книга, відбулася цікавай розмова, радість з приводу спільного прибирання, візиту бабусі та дідуся).

Етап 2 - розуміння почуттів інших людей і відповідна корекція своєї поведінки. Як добре не тільки дітям, а й дорослим включитися в цей процес! До речі, він (тобто розуміння почуттів), як ніщо інше, сприяє збереженню психічного здоров'я. З дітьми можна грати в "Відгадайка" по дорозі з садка, школи (інституту, офісу, фірми). "Як ти думаєш, що зараз відчуває ця людина? Чому? А якби ти зараз як він відчував ... .. те, що ти зробив би, подумав, відчув? А чим йому можна допомогти? А ти хотів би допомогти? Чому?" Можна поміркувати після фільму (Чому він так сказав? Через що він так себе почував? Баба-Яга - зла? А як потрібно зробити, щоб вона стала доброю? А ти знаєш, що таке "дуже люблю?").

Дорогі дорослі, турботливі батьки, бабусі й дідусі! Не бійтеся, якщо дитина шкодує інших, віддає свої іграшки. Це означає, що коли ви станете старими і немічними, вона пошкодує вас і поділиться з вами своїми думками, почуттями, теплом, любов'ю, грошима. Володіючи емпатією, високою емоційністю, вона організовує своє життя так, щоб отримувати задоволення, так як дії людини визначаються і розумом, і почуттями.

Виявляючи чуйність і чутність, дитина заведе друзів і збереже їх. Коли вона стане дорослою, у неї швидко зав'яжуться ділові контакти, фірма буде розвиватися, підлеглі будуть не боятися, а любити і поважати її, коли вона стане шефом. Навчіть дитину відчувати, співпереживати, любити себе та інших - і ви про це не пошкодуєте!"


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2996 | Дата публікації: 26-06-2005 | Додав: admin | Теги: емпатія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]