Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2012 » Лютий » 24 » Цивілізацію індіанців майя знищила вирубка лісів
15:01
Цивілізацію індіанців майя знищила вирубка лісів



Крах класичної цивілізації майя в Центральній Америці міг бути викликаний невеликою посухою. До такого висновку прийшли науковці з Юкатанського центру наукових досліджень і Університету Саутгемптона в результаті спільних досліджень.

Довгий час науковці вважали, що причиною того, що колись могутня культура прийшла в неймовірний занепад, а велика частина населення вимерла, стала сильна засуха. Однак завдяки проведеним експериментам кліматологи встановили, що для виснаження сезонних джерел прісної води в цьому регіоні було досить зниження рівня опадів всього на 25-40%, йдеться в статті, яку опублікував журнал Science.

Для підрахунку зміни обсягу опадів і рівня випаровування в Юкатані між 800 і 950 роками нашої ери, тобто в проміжок, на який припадає різкий занепад цивілізації майя, дослідники використовували складні схеми моделювання, відзначає Бі-Бі-Сі.

"Це зниження склало лише 25-40% від загального середньорічного рівня опадів, проте його було достатньо, щоб стало випаровуватися більше води, ніж заповнював дощ, і кількість доступної води стала швидко зменшуватися", - пояснює професор Університету Саутгемптона Ілко Рохлінг. На думку дослідників, багаторічні посухи, ймовірно, і викликали порушення звичних підвалин життя і масове спустошення міст.

Підтвердження на користь теорії посухи були зроблені раніше і кліматологами з Інституту космічних досліджень NASA. Однак вони стверджують, що в загибелі своєї цивілізації винні самі майя. В результаті проведених ними експериментів було встановлено, що посуху могли викликати такі побічні чинники, як, наприклад, широкомасштабна вирубка лісу, повідомляє офіційний сайт NASA.

Як було встановлено, грунт, що залишається після вирубки лісосмуги, сильно відбиває сонце і не здатен накопичувати вологу. "Зачистка" лісів фермерами майя призвела до порушення природообмінних процесів. Результатом став і тривалий період без випаду опадів, що, в свою чергу, спричинило за собою зміну середньої температури землі в бік підвищення і створило труднощі для вирощування ряду традиційних сільськогосподарських культур. Це і стало причиною смертей та міграції з регіонів традиційного проживання, пояснює "Новости археологии".

Минулі дослідження показали, що, ймовірно, з аналогічної причини в 800 році нової ери померла стародавня південноамериканська цивілізація Наска, яка також вирубала великі ділянки лісу.

Так чи інакше, однозначну причину занепаду могутньої культури майя науковці досі не можуть визначити. Нараховують близько десяти наукових гіпотез з приводу її краху, серед них називають і соціальні потрясіння, і епідемію захворювання.

Сьогодні інтерес до древньої цивілізації знову зріс, оскільки активно ходять чутки про апокаліпсис 2012 року, нібито передбачений в календарі майя. Експерти проте говорять, що ці чутки є вигадкою, оскільки з цієї дати індіанці лише планували почати нове літочислення і не думали про кінець світу.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2289 | Дата публікації: 24-02-2012 | Додав: adminA | Теги: Цивілізацію індіанців майя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]