Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Вересень » 24 » Чому собаки гавкають на велосипеди - стало відомо: справа в інстинкті
12:13
Чому собаки гавкають на велосипеди - стало відомо: справа в інстинкті


Розбираємося, чому собаки атакують велосипедистів і як власникам перевчити їх це робити.

Велосипедисти та самокатчики з досвіду знають, що собаки агресивно реагують на рухомі цілі. А власники псів намагаються відучити улюбленців кидатися на транспорт. Насправді у такої поведінки собак є причини, хоч вони і не завжди очевидні людям.

Чому собаки гавкають на велосипеди - причини

Кінологи мають кілька пояснень нелюбові собак до велосипедів. Власникам собак важливо зрозуміти, чому собаки нападають на велосипедистів, щоб усунути причину такої поведінки.

Мисливський інстинкт. Люди на велосипедах, самокатах або роликах рухаються набагато швидше за інших пішоходів. Це активізує у собак мисливський інстинкт, і вони кидаються в погоню за здобиччю. Найбільше це характерно для мисливських і пастуших собак. Тому велосипедистам при зустрічі зі зграєю варто злізти з транспорту і вести його в руках.

Гра. Деякі собаки сприймають транспорт як велику іграшку, яку обов'язково потрібно наздогнати. Можливо такий собаці просто нудно і нікуди подіти енергію.

Страх. Часта причина, чому собаки гавкають на велосипедистів - переляк і бажання відігнати транспорт подалі від своєї території. Високий транспорт з рухомими колесами лякає тварину. А людина на велосипеді розташована вище, ніж зазвичай, і з точки зору собаки становить більшу небезпеку.

Дратівливий звук. Механізм в колесах велосипеда або самоката видає тихий і неприємний скреготливий звук. Людське вухо його не помічає, але собаки чудово чують його своїм гострим слухом.

Інстинкт пастуха. Деякі кінологи пояснюють таку поведінку собак пастушим інстинктом - пси намагаються повернути в зграю вівцю-втікачку.

Самоствердження. Молоді собаки можуть нападати на великий і рухомий транспорт, щоб довести своє лідерство в зграї. Ось чому собаки гавкають на машини і велосипеди, навіть якщо програють в розмірах.

Від погонь собак за транспортом страждають не тільки велосипедисти, а й власники тварин. Таку поведінку тварини варто припиняти, поки улюбленець не потрапив під колеса.

Як відучити собаку гавкати на велосипеди і машини

Щоб собака залишалася байдужою до транспортних засобів, дотримуйтесь таких правил.

Не заохочуйте погоню собак за людьми. Ігри в доганялки з цуценятами можуть здаватися милими і смішними. Але собака перенесе цю звичку в доросле життя, і тоді господарям буде не до сміху.

Вигулюйте улюбленця. Нестача руху може привести до того, що тварина буде вивільняти енергію гонитвою за колесами.

Тримайте собаку на повідку біля доріг. А при наближенні велосипедиста повідець укоротіть.

Відволікайте собаку. При наближенні велосипедиста спробуйте переключити увагу собаки на гру або ласощі.

Якщо ніякі методи не допомагають і пес все одно кидається на колеса - зверніться до професійного кінолога.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 121 | Дата публікації: 24-09-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]