Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2023 » Вересень » 15 » Аналітики - у світі є 134 типи морських дронів, однак "українські" мають унікальність
13:07
Аналітики - у світі є 134 типи морських дронів, однак "українські" мають унікальність


Міжнародний інститут стратегічних досліджень виокремив, що українські дрони підштовхують флотилії провідних країн світу змінювати стратегію.

14 вересня 2023 року воєнна розвідка СБУ завдала "історичного" удару по тимчасово окупованій Євпаторії (Крим). Як відомо, знищити російську систему ППО "Тріумф" вдалося ракетою української розробки "Нептун".

Однак відповідний успіх був би неможливим, якби наші морські дрони попередньо не вдарили по антенам та радарам комплексу, дозволивши боєголовці долетіти до цілі непоміченою. Наразі у світі існує 134 типів морських дронів, розподілених за різними призначеннями. Однак "український" тип дрона - це новий "виклик" для провідних країн світу, йдеться в аналізі Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

Зокрема, зі 134 розробок - 17 БПЛА мають роль репрезентаторів технологій, які запроваджуються в рамках модернізації цього типу озброєння, інші 117 дронів - це серійні розробки, які вже давно використовують оборонні заводи. Вони переважно виконують рутинні задачі, підкреслює Інститут.

Якщо заглибитися у деталі, 43 типи дронів зі 134 одиниць морських "флотилій" світу - це БПЛА-патрулювальники, 27 типів маркуються як зброя "загального призначення", ще 18 одиниць - розробили проти мін, а залишок з 10 БПЛА - дрони, які застосовують для розвідки.

Також ця вибірка поділяється на БПЛА надводної та підводної дії: співвідношення 71% на 29% відповідно.

У "перегонах озброєнь" провідні країни світу, зокрема США, постійно працюють над вдосконаленням дронових технологій та розробці нових моделей. Наразі Вашингтон має серйозні плани щодо ролі морських дронів у складі власного морського флоту, з огляду на успіх у застосуванні зброї, який показав Київ.

"Успіх Києва лише посилив цю динаміку, продемонструвавши здатність поєднувати недорогі технології з великим операційним ефектом", - підкреслює IISS.

Своєю чергою експерти Defense Express кажуть, в контексті відповідного аналізу, дрони, які використовують у своїх операціях ВСУ, це унікальні системи. Їх феномен полягає в тому, що вони першими у світі показали ефективність застосування під час реальних бойових дій на морі - не просто як тренінг чи демонстрація можливостей, а як компонента зброї у повномасштабній війні.

Нагадаємо, що спецоперацію по російській системі ППО, яку за вартістю оцінюють приблизно у 1,2 млрд доларів, наша розвідка провела вранці 14 вересня. Це офіційно підтвердив Генштаб ЗСУ.

Згодом на тлі відповідного інформаційного "спалаху" дослідник OSINTtechnical виклав в мережу супутникові знімки, які продемонстрували стан російської системи "Тріумф" після удару - її рознесло в хлам.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 102 | Дата публікації: 15-09-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]