Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 19-03-2024
Головна » 2016 » Січень » 9 » 100 тисяч років назад вимер Кінг-Конг
20:59
100 тисяч років назад вимер Кінг-Конг


 

Стародавній примат гігантопітек, звичайно, не тероризував Нью-Йорк, підіймаючись на хмарочоси, але був, безумовно, величезною мавпою. Найбільший примат за всю історію зник з лиця Землі 100000 років тому. Висота гігантопітеків досягала 3 метрів, вага — 500 кг.

Вчені вважають, що, як і багато інших представників мегафауни, лісова тварина вимерла через неможливість адаптуватися до нових умов, коли ліси перетворилися на савани.

Вчені Зенкенбергського центру людської еволюції і палеосередовища в Тюбінгені і Зенкенбергського дослідного інституту у Франкфурті вивчили зубну емаль гігантопітека. Результати аналізів показали, що примати проживали виключно в лісах і були вегетаріанцями.

«На жаль, скам’янілих рештків гігантопітеків дуже мало — кілька великих зубів і кісток нижньої щелепи», — пояснює професор Ерве Бошран з центру людської еволюції і палеосередовища при університеті Тюбінгена.

Разом з командою міжнародних вчених біогеолог вивчив стабільні ізотопи вуглецю в зубній емалі гігантської мавпи, щоб з’ясувати, що їли гігантопітеки і чому вимерли. Зуби були знайдені в Китаї і Таїланді.

Експерти вважають, що гігантська мавпа була занадто важка, щоб лазити на дерева, як її сучасні нащадки. Це означає, що гігантопітеки не могли діставати їжу на висоті. Розмір і прихильність до одного типу місця проживання вбили гігантопітека. Приматам потрібний величезний обсяг їжі. За часів плейстоцену лісові місцевості перетворювалися на савани, запас їжі яких був недостатній для істот подібних розмірів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1431 | Дата публікації: 09-01-2016 | Додав: adminA | Теги: 100 тисяч років назад, Кінг-Конг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]