Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Серпень » 14 » У космосі виявлено новий унікальний масивний об'єкт - не зірка і не планета
14:28
У космосі виявлено новий унікальний масивний об'єкт - не зірка і не планета


Хоча астрономи виявили вже багато таких об'єктів, все ж саме такі зустрічаються вченим дуже рідко.

Дослідники опублікували на сервері препринтів arXiv результати нових спостережень за космосом. Згідно з дослідженням, їм вдалося виявити новий дуже масивний коричневий карлик, який являє собою дуже незвичайний тип космічних об'єктів, пише Phys.

Коричневими карликами називають об'єкти, які не є ні планетами, ні зірками, хоча мають схожі з ними характеристики. Вважається, що ці об'єкти набрали занадто багато маси під час формування, щоб їх можна було вважати планетами, і занадто мало маси, щоб запустити в ядрі термоядерний синтез.

За словами вчених, здебільшого коричневі карлики мають масу, яка щонайменше в 13 разів і щонайбільше у 80 разів більша за масу Юпітера. Хоча астрономи вже знайшли багато таких об'єктів, все ж знайти дуже масивні коричневі карлики вдається дуже рідко.

Але вчені повідомили про те, що їм це вдалося і вони виявили рідкісний коричневий карлик із масою, яка у 80 разів більша за масу Юпітера. Тобто цей об'єкт має верхню межу розрахункових мас для коричневих карликів. Таким чином цей об'єкт вважається субзіркою і тим не менш, в його ядрі не відбувається синтез водню, необхідний для існування справжньої зірки.

Новий коричневий карлик отримав назву ZTF J2020+5033 і він обертається навколо зірки червоного карлика на відстані в 445 світлових років від нас. По суті обидва об'єкти являють собою тісно пов'язану подвійну систему.

Учені вважають, що температура нового коричневого карлика становить приблизно 1400 градусів Цельсія і він має найменшу орбіту з усіх відомих коричневих карликів. Цей об'єкт робить повний оберт навколо сусідньої зірки (вона дуже маленька: 0,17 діаметра Сонця і 0,13 його маси; температура зірки — 2600 градусів Цельсія) всього за 1,9 години.

Астрономи вважають, що обидва об'єкти в цій системі є досить давніми, хоча оцінки віку різняться від 5 млрд до 13 млрд років. За словами вчених, і зірка, і коричневий карлик виявилися набагато меншими, ніж подібні об'єкти в інших таких самих тісних системах. Найімовірніше раніше вони мали більший розмір.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 99 | Дата публікації: 14-08-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]