Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2023 » Березень » 18 » Сховище насіння "судного дня" випустило віртуальний тур - всередину може потрапити лише жменька людей
13:19
Сховище насіння "судного дня" випустило віртуальний тур - всередину може потрапити лише жменька людей


Вражаюче сховище дбайливо зберігає понад мільйон зразків насіння з усього світу у важкодоступному місці в Арктиці.

У холодній норвезькій Арктиці з гори виступає сіра клиноподібна будівля "Глобального сховища насіння Шпіцбергена", яке ще називають сховищем "судного дня", адже після таких ймовірних глобальних катаклізмів, як падіння метеорита, ядерна війна чи масштабні зміни клімату, воно може стати порятунком людства.

У сховище допускається лише жменька людей, а його п’ять пар металевих дверей відкриваються лише кілька разів на рік для нових надходжень насіння. Але тепер, на честь 15-річчя сховища, ви можете побачити його "нутрощі" у віртуальному турі.

Вирізане у горі Плато на норвезькому острові Шпіцберген, сховище містить понад 1,2 мільйона зразків насіння майже з усіх країн світу. Це місце призначене для захисту біорізноманіття культур у разі локальної катастрофи. Виконавчий директор Crop Trust, який керує сховищем, Штефан Шмітц зазначив:

Звідси, на Шпіцбергені, світ має інший вигляд. Це насіннєве сховище символізує надію, єдність і безпеку. У світі, де кліматична криза, втрата біорізноманіття, природні катастрофи та конфлікти все більше дестабілізують наші продовольчі системи, ще ніколи не було так важливо приділити пріоритет захисту цих крихітних насінин, які мають такий великий потенціал, щоб адаптувати нашу їжу в майбутньому до таких глобальних загроз.

Вміст цього сховища кінця світу фактично є резервним сховищем для глобальної мережі з понад 1700 менших сховищ, які називаються банками генів. Країни депонують копії насіння, які вони зберігають у своїх банках, а заклад на Шпіцбергені зберігає їх у безпеці.

Насіння залишається власністю країни-депонента, яке має бути вилучено у випадку, якщо їхні власні запаси будуть скомпрометовані. У 2015 році, наприклад, насіння зі сховища було використано для перезапуску Міжнародного центру сільськогосподарських досліджень у посушливих районах після того, як його банк насіння в Алеппо був покинутий під час громадянської війни в Сирії.

Щоб зберегти його вміст, Арктичне склепіння захищено майже 400 футами скелі в найглибшій точці. Навіть віртуально його полиці від підлоги до стелі з місцем для тисяч ящиків з насінням є вражаючим видовищем.

З моменту заснування у 2008 році колекція сховища продовжує зростати. За даними норвезького уряду, це найбільший світовий запас насіння для харчових і кормових культур.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 135 | Дата публікації: 18-03-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]