Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » Статті » Новини та корисні поради » Новини

Можуть повністю зникнути льодовики Піренеїв до 2050 року

Льодовики, розташовані в скелях Піренейських гір, які поділяють Францію та Іспанію, можуть зникнути в найближчі 30 років через підвищення глобальної температури. Вчені з Французької регіональної асоціації вивчення льодовиків оцінюють, що до 2050 року піренейським льодам загрожує повне зникнення, повідомляє Phys.org.

Фахівці засновують свій прогноз на вимірах, які проводилися 18 років поспіль у групі 9 льодовиків, розташованих на французькій стороні.

Організація Об’єднаних Націй заявила, що минуле десятиліття було найспекотнішим за всю історію спостережень, і попередила, що постійні викиди парникових газів, прискорять зростання середніх глобальних температур, що призведе до зменшення крижаного покриву.

Всебічне обстеження і GPS-відстеження льодовиків в Піренеях вказують на ті ж наслідки, які вже відзначені на льодовиках в Альпах і Гренландії: більше тепла і суха зима безповоротно знищує запаси льоду.

Загальна площа дев’яти льодовиків в даний час становить 79 га у порівнянні з 140 га, зафіксованими 17 років тому. Це лише мала частина з 450 га, що лід займав в середині 19 століття, і темпи танення прискорюються. З 2002 року піренейські льодовики втрачають 3,6 га щорічно, що дорівнює 5 футбольним полям.

2019 рік не став винятком: нижня межа більшості льодовиків відступила на 8,1 м минулим літом у порівнянні з 7,9 м, зареєстрованими в попередні роки.

Танення льодовиків порушує місцеві екосистеми і піддає людей ризику. Альпіністи втратять свої допоміжні пункти для сходжень до найкрутіших вершин, що ускладнить їх маршрути. А для мандрівників на меншій висоті відступ льоду дестабілізує раніше міцні схили, підвищуючи ризик падіння каміння і сходження лавин.

ТОП:
Категорія: Новини | Додав: admin | Дата публікації: 29-01-2020 |
Переглядів: 504 | Теги: льодовик, Зникнення, піренеї | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]