Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2005 » Грудень » 31 » Віра в "теорії змов"
11:27
Віра в "теорії змов"


Психологи встановили, що теорії змови розвиваються через те, що їхні прихильники заперечують загальноприйняті факти, тоді як можуть брати на віру навіть взаємовиключні твердження.

В рамках роботи науковці опитали 137 добровольців про причини смерті принцеси Діани. Вони виявили у піддослідних позитивну кореляцію між двома твердженнями: смерть принцеси Діани була інсценуванням, влаштованим самою Діаною, і смерть принцеси стала результатом цілеспрямованої роботи британських спецслужб.

Позитивна кореляція в даному випадку означає, що люди, які вірять в одне з цих тверджень, з великою ймовірністю вірили і в друге.

При цьому очевидно, що в першому твердженні принцеса жива, а у другому - мертва, тобто твердження суперечливі.

Аналогічним чином дослідники виявили прямий зв'язок у 108 опитаних між твердженнями про те, що американський спецназ виявив Усаму бін Ладена вже мертвим і що бін Ладен втік до Пакистану і досі живий.

За словами дослідників, їхні результати показують, що прихильники конспірологічних теорій автоматично вбачають у твердженні, що відрізняється від загальноприйнятої позиції, деяку достовірність, оскільки спочатку припускають, що держава бреше.

З цього науковці роблять висновки, що розвиток конспірологічних теорій керується саме описаною вірою, а не різними теоріями, які підтримують одна одну.

Дослідження опубліковано в журналі Social Psychological and Personality Science.
Схожі розбіжності в думках людей викликала і трагедія 11 вересня. Так, у США оприлюднили новий відеозапис, зроблений невдовзі після атаки терористів на будівлі Всесвітнього торгового центру (ВТЦ) 11 вересня 2001 року. Цей ролик спростовує докази прихильників теорії змови , які стверджують, що за трагедією стоїть влада країни, а зовсім не "Аль-Каїда".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2210 | Дата публікації: 31-12-2005 | Додав: adminA | Теги: теорія змов | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]