Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2021 » Серпень » 31 » В список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включила 16 нових об’єктів з регіону Перської затоки
18:02
В список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включила 16 нових об’єктів з регіону Перської затоки


У їх числі – культурні пам’ятки міста-оазису Аль-Айн: Hafit, Hili, Bidaa Bint Saud і райони оазисів.

Ці об’єкти були визнані свідками осілого способу життя людей в аравійської пустелі в період неоліту, вони зберігають пережитки багатьох доісторичних культур. Пам’ятники включають в себе залишки круглих кам’яних гробниць (віком 2500 років до нашої ери), колодязів і глинобитних споруд, в тому Чічлі житлових будинків, веж, палаців і адміністративних будівель.

В районі Hili знаходиться один з найстаріших образцои складної іригаційної системи афладж, що відноситься до залізного віку. За даними ЮНЕСКО, цей об’єкт є важливим свідченням переходу культур регіону від полювання і збирання до більш осілого способу життя.

Варто нагадати, місто-оазис Аль-Айн став першим об’єктом в ОАЕ, занесеним до реєстру Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, ще в 2011 році. ЮНЕСКО були відзначені пам’ятники культури та історії Аль-Айна, а також його природні пам’ятки. Серед них – гора Джебель Хафит – найвища точка емірату Абу-Дабі, що досягає 1 249 м. Тут розташовані 500 стародавніх поховань, що відносяться до 3 тисячоліття до н. е.

Розташований в серці міста, недалеко від державного музею, оазис Аль-Айна сповнений фінікових садів, у багатьох з яких до цих пір збираються хороші врожаї. Оазис зрошується за допомогою традиційних засобів іригації. Канали несуть воду до фініковим пальм, дозволяючи їм жити і плодоносити в серці міста. Він розкинувся на 1 200 гектарів (приблизно 3 000 акрів), тут висаджено більше 147 000 фінікових пальм 100 різних сортів.

Всього в 10 кілометрах від Аль-Айна (по дорозі в Дубай) розташовані археологічні сади Hili. На території археологічної пам’ятки знаходяться залишки поселення бронзового століття (2500-2000 рр. До н. Е.), Яке було відновлено в 1995 році. Воно є джерелом найцінніших знахідок в регіоні, вік багатьох з яких оцінюється більш ніж в 4000 років.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 306 | Дата публікації: 31-08-2021 | Додав: adminA | Теги: список всесвітньої спадщини, Перськаї затока, 16 нових об’єктів, ЮНЕСКО | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]