Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2021 » Грудень » 27 » В лабораторії фізики повторили клімат екзопланети: це допоможе знайти життя в космосі
16:21
В лабораторії фізики повторили клімат екзопланети: це допоможе знайти життя в космосі


Вчені відтворили клімат екзопланети в лабораторії. Вони впевнені – це спростить пошук життя в інших світах.

Використовуючи прилад з Університету Колорадо в Боулдері, дослідники в лабораторії професора Грега Рікера відтворили високу температуру і тиск на різних екзопланетах, щоб картрувати гази в їх атмосферах.

Гази, які знаходяться в атмосфері Землі — метан, вуглекислий газ та інші — дають зрозуміти, що на нашій планеті хтось живе. Та ж ситуація і з екзопланетами: вивчаючи склад атмосфер позасонячних об’єктів, вчені можуть зрозуміти, чи варто шукати там життя.

Щоб спростити процес, вчені відтворили температуру і тиск-клімат – на різних відомих екзопланетах в лабораторії. Також дослідники впевнені – їх робота допоможе у вивченні транзитної спектроскопії екзопланет.

Це метод, при якому атмосферний склад екзопланети вивчається з використанням світла, що проходить через неї. Різні елементи по-різному поглинають фотони, змінюючи колір світла з атмосфери.

Вченим потрібна карта, щоб інтерпретувати ці дані. “Ось тут і стане в нагоді наш експеримент. Коли ми створюємо маленький мікрокосм атмосфери екзопланети в лабораторії, то посилаємо в неї світло за допомогою лазерів і вивчаємо фотони, що виходять. Так на основі цих даних ми складаємо карту газів в атмосфері “ – підсумовують автори дослідження.

Спільно зі співробітниками лабораторії реактивного руху НАСА (JPL) вчені порівнювали показання датчиків з результатами комп’ютерного моделювання, розділяючи за допомогою приладу, що імітує атмосфери, гази різних екзопланет, щоб з’ясувати, як поглинається світло в різних умовах.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 256 | Дата публікації: 27-12-2021 | Додав: adminA | Теги: лабораторія, фізики, життя, клімат екзопланети, космос | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]