Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2023 » Лютий » 20 » Продукти, які викликають залежність не меншу ніж цигарки, вчені назвали
12:32
Продукти, які викликають залежність не меншу ніж цигарки, вчені назвали


Медики назвали продукти, які можуть викликати в людей сильну залежність. Пончики, піца, пластівці, газовані напої – всі ці продукти надзвичайно смачні та також небезпечні для нашого здоров’я. У новому дослідженні вчені дійшли висновку, що ультраперероблені продукти можна сміливо ставити в один ряд із наркотиками та цигарками — завдають шкоди організму та викликають залежність.

Група дослідників на чолі з доктором, професором психології університету Мічігану Ешлі Гірхардт дійшли висновку, що ультраперероблені продукти, до яких належать і чіпси, випічка, цукерки, пластівці, пончики, газовані напої та багато іншого, містять величезну кількість штучних ароматизаторів, консерваторів.

Все це робить їх надзвичайно смачними, але також калорійними, жирними, цукровими або сольовими, що підвищує ризик ожиріння або розвитку інших захворювань. В результаті вчені дійшли висновку, що все це робить “смаки” більш схожими на наркотики, адже вони, по суті, далекі від натуральних за смаком і текстурою.

За словами професора дослідження поведінки щодо здоров’я в Технічному університеті Вірджинії Олександри Діфелічантоні, всі ці продукти були відмінно розроблені для доставки цукру та жирів до нашого організму. Крім того, вони викликають звикання, на рівні з цигарками, алкоголем та наркотиками.

Дослідження показують, що у США, наприклад, такі продукти становлять близько 50% всього раціону місцевих жителів. Вони також стають причиною розвитку ожиріння, роблять людей більш схильними до ризику розвитку раку, наприклад колоректального і раку нирок, хвороби Альцгеймера та інших. Регулярне вживання подібних продуктів призведе до підвищення рівня цукру в крові, що обернеться діабетом.

Раніше у вересні вчені опублікували шокуючі результати дослідження, в яких йшлося про зростання показників раннього раку молочної та підшлункової залози, а також товстої кишки — винуватцями виявилися ці продукти. Крім того, бразильські дослідники дійшли висновку, що кожна п’ята передчасна смерть у цій країні також пов’язана із обробленими продуктами.

Дослідники відзначають, що потрібно більше досліджень, щоб зрозуміти, як шкідлива їжа впливає на мозок. Проте вже сьогодні можна сказати, що ці швидкі “удари” схожі на те, як нікотин, алкоголь та кокаїн діють на весь наш організм.

У результаті вчені наполягають, що ультраперероблені продукти слід перекваліфікувати на наркотики, оскільки вони завдають такої ж шкоди здоров’ю людини та викликають залежність.

Зазначимо, що вчені не стали говорити про повну заборону пончиків, чипсів, пластівців та інших продуктів, проте вважають, що їхня реклама має виходити з такими ж познаками, як і реклама цигарок.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 144 | Дата публікації: 20-02-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]