Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2006 » Січень » 30 » Мембрана на базі графену
14:54
Мембрана на базі графену


Багатошарова мембрана на базі графену проявила дивні властивості: вона надійно утримувала під собою будь-які рідини і гази. Але при цьому вода випаровувалася крізь цю плівку так швидко, наче й не була зовсім накрита.

Коли науковці запечатали цією мембраною металевий контейнер, вони виявили дивний ефект. У контейнері могли без проблем утримуватися різні гази і рідини, починаючи з простого повітря.

Тонка плівка зупиняла навіть гелій, який вміє добре просочуватися крізь цілу низку матеріалів. Але при цьому вода, поміщена в контейнер, швидко втрачалася з нього.

Заради жарту фізики запечатали графеновою мембраною пляшку горілки і виявили, що незабаром міцність напою сильно зросла завдяки випаровуванню води, оскільки спирт крізь цю мембрану пройти не міг.

Автори роботи вважають, що секрет матеріалу полягає в проміжках між графеновими листами, які наче підлаштовуються точно під розмір водяних молекул.

Дослідники не пропонують завтра ж за допомогою графену почати переганяти спирт, але зазначають, що нова мембрана знадобилася б для поділу найрізноманітніших водних сумішей.

Зазначимо, останнім часом науковці активно використовують графен у своїх дослідженнях. Так, група дослідників з Манчестерського університету під керівництвом Леоніда Пономаренка створила ізольований подвійний лист графену - двовимірного шару вуглецю завтовшки в один атом, розміщеного поверх іншого такого ж шару. Графен, оточений нітрид бором, є найперспективнішою наразі основою для створення графенової електроніки.


Раніше у серпні в журналі Science вийшла стаття Андрія Гейма і Костянтина Новосьолова, які встановили, що електрони в подібному двовимірному графені поводяться як у рідкому кристалі. Обидва науковці отримали Нобелівську премію за відкриття графену в 2004 році.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 2351 | Дата публікації: 30-01-2006 | Додав: adminA | Теги: мембрана на базі графену | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]