Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2011 » Березень » 9 » Матріархат в стадах слонів
12:46
Матріархат в стадах слонів


Матріархат в стадах слонів Лідерами стад слонів в глибокій старовині були самки. Проходячи через піски Аравійської пустелі, стародавні слони залишали за собою ланцюжки слідів.

В даний час скам'янілі відбитки ніг допомагають дослідникам краще зрозуміти, як було влаштовано соціальне життя великих тварин 7 мільйонів років тому.

"У нас з'явилася рідкісна можливість побачити поведінку стародавніх тварин практично у дії, що не можуть дати останки стародавніх звірів, кістки або зуби, наприклад", - розповідає доктор Фейзел Бібі з університету Пуатьє.

Для того, щоб повністю вивчити місцевість (а це близько 50 тисяч квадратних метрів поверхні пустелі), учені сконструювали і запустили в небо спеціального повітряного змія з камерою, здатного зробити більше тисячі фотографій.

Коли змій повернувся на Землю, дослідники вивчили знімки, на яких вони побачили "стежину" із слідів завдовжки 260 метрів.

Палеонтологи з'ясували, що це сліди не однієї і тієї ж тварини, що проходила через пустелю по тому ж маршруту, а групи (як мінімум з 13 особин різної статі і віку). Відбитки жодного разу не накладалися один на одного.

Учені вирішили перевірити, чи жили предки африканських та індійських слонів в матріархальних стадах. Якби подібна поведінка була б виявлена у примітивних видів, то можна було б припустити, що вона не була новою для сучасних слонів.

Аналіз відбитків показав, що, як і зараз, статевозрілі чоловічі особини слонів блукали відособлено від основної групи, тоді як останні прямували за лідером-самкою.

А у наш час неконтрольоване розширення площі земель сільськогосподарського призначення, все інтенсивніше пересування людей і машин по традиційному маршруту міграції слонів призводять до того, що дикі слони входять в села і міста у пошуках їжі і укриття і нападають на людей.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 1822 | Дата публікації: 09-03-2011 | Додав: adminA | Теги: стадах слонів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]