Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2014 » Січень » 10 » Експерти радять ввести "комендантську годину" для побутової електроніки, поки вона не позбавила людство сну
10:50
Експерти радять ввести "комендантську годину" для побутової електроніки, поки вона не позбавила людство сну


Хвилі світла певної довжини можуть пригнічувати вироблення мелатоніну в головному мозку - гормону, який допомагає заснути, регулюючи добові ритми. Сучасне безсоння може бути викликаним тим, що перед відходом до сну ви користуєтеся смартфоном, планшетом або лептопом, пишуть про такі події ЗМІ, посилаючись на висновки фахівців з Гарвардської медичної школи.

"Ми здійснили біологічні зрушення і більше не можемо засипати рано, - говорить професор Чарльз Е. Чейслер. - Найдивовижніше, що ми досі намагаємося вставати спозаранку".

В результаті люди не висипаються. У США 1550 чоловік щорічно гинуть в ДТП з вини водіїв, які задрімали за кермом. В Америці недосипання вже оголошують епідемією - настільки це поширене явище.

Голова Sleep Health Foundation (Австралія) Девід Хіллмен зауважив: "Сон конкурує з нашим часом з роботою, спілкуванням і сім'єю. У багатьох сон займає лише четверте місце в цьому турнірі". Хіллмен додав, що розлади сну зв'язуються з такими хворобами, як ожиріння, діабет, захворювання серця і рак.

Сучасні технології лише посилюють проблему, вважає автор статті.

Природне освітлення - основний механізм синхронізації так званих "циркадних годин" - біологічного годинника організму. Чейслер, що вивчає циркадні ритми з 1972 року, розповів: відтоді як з'явилося електричне освітлення, внутрішній вимикач сну у людей зрушився на 6 годин назад.

За словами Чейслера, після 8-10 годин неспання людина починає видихатися, а внутрішній годинник підбадьорє його. Потім організм виробляє дозу мелатоніну, який присипляє його. Але штучне світло вечорами діє на організм, і викид мелатоніну запізнюється.

У 2001 році британські та американські вчені опублікували дослідження, згідно з якими короткі хвилі світла в синій частині спектра найбільш сильно пригнічують вироблення мелатоніну.

Небезпека енергозберігаючих ламп

За словами Чейслера, найбільш небезпечні енергозберігаючі світлодіоди, які використовуються в телевізорах з плоским екраном, комп'ютерних моніторах і екранах смартфонів, а також витісняють лампочки розжарювання.

Чейслер радить вечорами користуватися світильниками жовтого спектра, а до 22:30 відключати їх взагалі. Слід ввести "комендантську годину" для побутової електроніки. Якщо ж доводиться користуватися комп'ютером по ночах, потрібно працювати з довжиною синіх хвиль екрана.

Своє рішення запропонував програміст Майкл Херф: він створив програму, яка автоматично коригує яскравість і спектр екрана відповідно з часом доби.

Сьюзен Е. Грінфілд з Оксфордського університету вказала на іншу причину, по якій електроніка може заважати сну: інформація викликає прилив адреналіну, а адреналін не дає розслабитися. За словами Грінфілд, в ідеальній спальні не повинно бути ні яскравого освітлення, ні шумів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1598 | Дата публікації: 10-01-2014 | Додав: admin | Теги: новини україни, новини спорту, новини економіки, новини політики, новини дня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]