Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2015 » Грудень » 11 » Датчик, який знатний виявити в продуктах токсини від пластикової упаковки
19:29
Датчик, який знатний виявити в продуктах токсини від пластикової упаковки


 

Високочутливий датчик створили інженери Університету Массей. Прилад здатний виявляти в їжі й напоях токсини, що потрапили в продукт з пластикової упаковки.

Пластифікатор діетілгексілфталат (DEHP) використовується в багатьох видах пластикової упаковки. Однак особлива молекулярна структура не може міцно утримуватися в сітчастих структурах пластика і частинки DEHP потрапляють у навколишнє середовище. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала високу концентрацію пластифікатора в продуктах небезпечною для здоров’я людини. Речовина викликає онкологічні захворювання та порушення репродуктивної системи. Дослідники розробили систему зондування, яка здатна швидко виявити наявність і кількість діетілгексілфталата в їжі чи напоях.

Як повідомляє mastercity.ru, датчик має крихітні розміри – всього 2,5х2,5 мм. Прилад занурюється у зразок і визначає концентрацію шкідливої речовини всього за 10 хвилин. Сторони датчика покриті молекулярно-імпринтованих полімерами – своєрідна хімічна «липучка», яка вибірково виловлює молекули DEHP. «Подібна технологія є новаторством – говорить доктор Asif Zia, один з авторів дослідження. – Датчик простий у використанні, достатньо чутливий для виявлення невеликої кількості речовини, надійний і може бути використаний неодноразово». Попередні технології припускали обробку зразків у лабораторних умовах; нерідко процес аналізу займав до семи днів. За допомогою електрохімічної імпедансної спектроскопії тест займає всього кілька хвилин.

Вчені сподіваються, що датчик може використовуватися в системі «розумний» будинок, щоб користувачі могли регулярно отримувати інформацію про якість продуктів. Крім того, дослідники збираються створити біологічну версію приладу для виявлення колагену в зразках крові.

Нещодавно інженери створили «розумну» кришку, яка проінформує користувача про свіжість продукту. Новинка розрахована не тільки на молочні продукти, а й на морси, соки та інші напої.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1346 | Дата публікації: 11-12-2015 | Додав: adminA | Теги: виявити в продуктах токсини, датчик, пластикова упаковка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]